Kemerburgaz Okyanus Anadolu Lisesi 11 Sayısal Sınıfı öğrencileri Biyoloji laboratuvarında alkol fermantasyonunu incelemek amacıyla, bira mayası hücrelerinin yaşayabileceği uygun ortamı hazırlayıp deney sonuçlarını gözlemlediler.
Ilık şekerli suyun içine bir tatlı kaşığı kadar bira mayası eklenip, bira mayası hücrelerinin çoğalması için bir süre beklenmiştir. Bira mayası hücrelerinin oksijen varlığında oksijenli solunum, oksijen olmadığında ise oksijensiz solunum (alkol fermantasyonu) yaptığı belirlenmiş, solunum sonucu açığa çıkan karbondioksit gazının kapta kabarmaya sebep olduğu, fermantasyon sonucunda oluşan Etil alkolün ise kokuya sebep olduğu ve ortamdan uçan bir madde olduğu gözlemlenmiştir.
Deney sonrasında çoğalan bira mayası hücrelerinin mikroskopta incelemesi yapılıp, 10. sınıfında öğrenilen " bira mayasında tomurcuklanma" konusu hatırlatılmıştır.
Haber | Özlem Canlı | |
Editör | Onca UĞURLU | |
Fotoğraf | Ayşe Gül Demirel | |
Tarih | 06 Aralık 2015, Pazar 00:09 | |
Okunma | 1.855 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?