Görkem İldaş'ın yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı programda Özbey, yetenek merkezli eğitim modeli hakkında bilgi vererek, mevcut üniversiteye giriş sisteminin yetenek merkezli bir sistem olması gerektiğini vurguladı.
"Öğrenciler Ortaokuldan Sonra Bir Kariyer Mesleği Edinmeli"
Orhan Özbey programda Yetenek Merkezli Eğitim Modeli'ni şu sözlerle ifade etti: "Dünyada trend değişiyor, bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Dolayısı ile ortaokul son sınıfa kadar temel eğitimi vermek mümkün ve yeterli. Çünkü öğrenme yöntemleri ve yolları kolaylaştı. Ortaokuldan sonra öğrencilerin artık, bir kariyer mesleği edinme yoluna girmesi lazım. Artık bilgi çoğaldı ve bütün bilgiyi vermek mümkün değil. Ama ortaokuldan sonra biz çocuklarımızı kariyer mesleği öğrenme yoluna yönlendirirsek, öğrenciler de başarıya ulaşabilir. Bu sebeple liseler, daha kariyer ve meslek odaklı liseler olmalı." dedi. Bütün liselerin meslek lisesi olması gerektiğini vurgulayan Özbey, mimarlık meslek lisesi, hukuk meslek lisesi, tıp meslek lisesi gibi kariyer meslek liselerini kastederek, öğrencilerin liseden itibaren bu meslekleri edinmeleri gerektiğini belirtti.
"MAPP İle Yeteneği Keşfedip Öğrenciyi Başarıya Ulaştırıyoruz"
Görkem Erbil'in "Öğrencilerin yeteneğini nasıl keşfedip hangi mesleğe uygun olduğunu anlayacaksınız?" sorusuna Özbey, "Burada dünya standartlarında geçerli testler var. Biz bu konuda ortaokul öğrencilerimize hangi mesleğe uygun olduğunu, kişiliğinin ve yeteneğinin neye yatkın olduğunu ölçen Türkiye'de sadece Okyanus Kolejleri'nde olan MAPP Kariyer Analiz Testi'ni uyguluyoruz. Biz bu test sonucunda öğrenciye diyoruz ki, 'Senin yeteneğin bu, sen bu mesleğe yönel.' dolayısı ile öğrenciye başarılı olabileceği yönü gösteriyor ve başarıya ulaştırıyoruz." dedi.
"Üniversite Bilgiye Dayalı Bir Sınavla Girmek, Eşitliği Bozan Bir Sistemdir."
Ayrıca Özbey konuşmasında yeteneğini keşfedememiş öğrencilerin üniversitede doğru mesleklerini bulamayacağına da değindi.
Özbey, "Lise bitirip üniversiteye girilince üniversite de meslek kazanımı olmuyor. Çünkü çocuğun öğrenme yaşı da geçmiş oluyor. Milyonlarca öğrencimiz üniversiteye giriyor fakat birçoğunun mesleği yok. Ayrıca herkes üniversite okuyacak diye de bir şey yok. Ama hiç olmazsa lise sıralarında bir meslek edinsin. Biz MAPP Kariyer Analizi ile öğrencilerin yeteneklerini keşfederken; biliyoruz ki çocuğun sevdiği meslek yeteneğinin olduğu meslektir. Fakat öğrenci lisede seçmiş olduğu meslek ile mutlu olamıyorsa esnek bir programla başka mesleklere yönlendirilebilir. Bunun önü hiç bir zaman kapanmamalı. Mutlu olduğu yerde okumalı öğrenci. Üniversite bilgiye dayalı bir sınavla girmek son derece eşitliği bozan bir sistemdir. En doğrusu öğrencinin ilkokuldan, ortaokuldan ve liseden bu yana başarılarını, ilgilerini, yeteneklerini belirleyip yönlendirmektir." dedi.
Haber | Mehmet KAPAN | |
Editör | Mehmet KAPAN | |
Tarih | 18 Mayıs 2015, Pazartesi 16:23 | |
Okunma | 2.489 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?