Fatih Okyanus Koleji, Okul Öncesi | Haber | Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey: "Yetenek Merkezli Eğitimi Anadolu'ya Yayacağız"
Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey: "Yetenek Merkezli Eğitimi Anadolu'ya Yayacağız" Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey: "Yetenek Merkezli Eğitimi Anadolu'ya Yayacağız"
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Adana Okyanus Koleji velileri ile buluşan Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey, Yetenek Merkezli Eğitim modelini tüm Türkiye'ye yaymayı amaçladıklarını belirterek, "Adana'dan sonra Ankara ve Bursa sırada" dedi.

Yetenek Merkezli Eğitim modeli ile eğitimde fark yaratan Okyanus Kolejleri, Anadolu'daki ilk kampüsünü Adana'da açmanın mutluluğunu yaşıyor.

Adana'da 18 yıldır faaliyette olan Ekinfen Koleji’ni bünyesine katan Okyanus Kolejleri, Adana Kampüsü velileri için tanıtım yemeği düzenledi.

17 Temmuz 2014 Perşembe akşamı Adana Sheraton Otel'de gerçekleştirilen iftar yemeğinde Okyanus Kolejleri Kurucusu ve Okyanus Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özbey, Yönetim Kurulu Üyeleri ve idareciler, velilerle buluştu.

Okyanus Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Bora Serhat Çelik'in açılış konuşmasını yaptığı organizasyonda, Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey velilere, Yetenek Merkezli Eğitim modelini anlattı.

Okyanus Kolejleri'nin 2004 yılında "Eğitim ve Yaşam Merkezi" olarak Avcılar Kampüsü'nde faaliyete başladığını belirten Özbey, aradan geçen sürede Adana ile birlikte 14 kampüse ulaşmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Okyanus'u Adana'ya getirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Özbey, "Okyanus Kolejleri bugün İstanbul'un en saygın ve yaygın eğitim kurumlarından biri. Artık iyice kökleşen, İstanbul'u pilot bilge olarak kullanan Okyanus'u Anadolu'ya açmak gerekiyordu. İşte bunun için Ankara kampüsümüzün yapım çalışmaları başladı. Bursa'da da olacağız. Ve Ekinfen Koleji'ni bünyemize katarak Adana'dayız" dedi.

 

"Her Öğrencinin Başarılı Olduğu Bir Alan Mutlaka Vardır"

Okyanus Kolejleri'nin yetenek merkezli eğitim sistemini anlatan Özbey, bu sistemin çıkış noktasını "Asla başarısız öğrenci yoktur. Her öğrencinin başarılı olduğu alan mutlaka vardır. Her çocuğun farklı beden, ruh, zihin ve duygu yapısı vardır. Bu dört bileşen öylesine farklı kombinasyonlar oluşturur ki hiç kimse bir başkasına benzemez. Her çocuk yeryüzünde bir tanedir, tektir ve özeldir" düşüncesinin oluşturduğunu ifade etti.

Özbey, şunları söyledi: "Öğretmenlik, eğitim, okulculuk bir sanat. Ben şuna inanıyorum ki, sanatların en yücesi  galiba eğitmenliktir. Çünkü sizin malzemeniz bir heykeltıraşın elinde bulunan taş değil. Sizin elinizdeki madde akıl ve ruh. Her çocuğun aklını ve ruhunu şekillendirmek için siz sanat başındasınız. Böyle önemli bir vazife başında olan eğitimcinin çok dikkat olması gerekir. Şunu anladık ki; her çocukta bulunan farklı özellikler gerçekten her çocuğa hak ettiği değeri verdiriyor mu? Bunun olmadığını gördük. Çünkü eğer siz, başarıyı sadece zihinsel başarıya, matematik başarısına veya IQ’ya göre değerlendirirseniz işte o zaman çok sınırlı sayıda başarılı öğrenci olur. Diğerlerini başarısız kabul edersiniz. Oysa şunu unutmayalım, çok başarılı olmak çok şey bilmeye bağlı bir şey. Her insanın doğuştan getirdiği yetenek, kişilik özellikleri öylesine önemlidir ki, bu evrende var olması gereken puzzle'ın bir parçasıdır."

"Üniversiteye Bilgiye Değil, Yeteneğe Göre Öğrenci Alınmalı"

Bu nedenle üniversiteye bilgiye dayalı sistemle öğrenci almanın son derece yanlış olduğunu vurgulayan Orhan Özbey, şöyle devam etti:

"Peki neye göre öğrenci alınmalı? İlgisine, yeteneğine ve kişilik özelliklerine göre... Öğrenciler üniversite seçmeyecek. Üniversite öğrenciyi seçecek. Bu nasıl olacak? Çok kolay.. Bütün çocuklara kişilik, ilgi ve yetenek testleri yapacağız. Bunları bilgisayarlara yükleyeceğiz. Her üniversiteye şunu söyleyeceğiz: İşte elinizde Türkiye'nin kişilik, yetenek ve ilgi haritası. Sizin bölümünüze uygun öğrenci kriterleri neyse buradan seçin ve bu öğrenciyi okulunuza davet edin. Yani sen bir mimar yetiştireceksen bir mimarda olması gereken hangi yetenek, hangi özellikler lazımsa sen bu yeteneği bul ve davet et. Öğrencide bilgi arama, bilgi vermek kolay. Bilgi otobanı artık çok kolay. Hem de bilgi çok. Bir çocuğun neye yeteneği varsa o yeteneğe göre bilgi verilmeli. Biz bunu sosyal sorumluluk olarak, bir eğitim kurumu olarak hep dillendireceğiz. Ama bunu Mili Eğitim yapar mı yapmaz mı bilmiyorum. Biz Okyanus Kolejleri olarak yapacağız ve yapıyoruz da."

 

"Öğrencinin Yeteneğini Keşfedeceğiz"

2004 yılında açılan kulüplere şimdi çok daha fazla kariyer ve meslek kulüpleri eklendiğini vurgulayan Özbey, "Biz çocuklarımızın önce yeteneğini, ilgisini ve kişilik özelliklerini Amerikan kaynaklı çok önemli bir testle test edeceğiz. Ve şöyle diyeceğiz: 'Kızım, oğlum, senin için en uygun olan meslek şu. En uygun mesleği söyleyip, şimdiden motive deceğiz. Şimdiden araştırma yapmasını ve o bölümü kazanabilmek için gerekli olan bütün bilgilere yönlendireceğiz. Bunu yapacağız. Bunu yaparken de çok bilimsel ve isabetli testlerle yönlendirme yapacağız" dedi.

 

"Türkiye'nin Büyük Bir Reform ve Eğitim Seferberliği Yapması Lazım"

Bir ülkenin en büyük zenginlik kaynağının insan potansiyeli olduğunu vurgulayan Özbey, "Bütün mesele o potansiyeli iyi değerlendirmektir. Ben hep şunu söylerim... Bakın mimarlık fakülteleri var. Mimarlık fakültesi sınavda başarılı olanları alır. Bu çocuk bilgili çocuktur. Ama bu çocuğun mimar olabilecek yeteneği var mı? Aynı şekilde öğretmen, mühendis için de geçerli. Böylesine bir insan kaynağı israfı var. Biz diyoruz ki, Türkiyen'in büyük bir reform ve eğitim seferberliği yapması lazım. O da buradan başlar. İşi ehline teslim etmek demek, işi yeteneklisine teslim etmek demektir. İşi ehline teslim etmezseniz sıkıntı çekersiniz" diye konuştu.

 

Okyanus'un Eğitim Modeli: "Keşfet, Eğit, Mutlu Olsun"

Günümüzde her sektörün en büyük sıkıntısının kendi sektörü için nitelikli insan bulamaması olduğunu belirten Orhan Özbey, "İnsanlar mesleklerinde mutlu değil. Okuduğu meslekte nitelikli değil. İnsanlar yapabildiği meslekte mutlu olur. İşte Okyanus Kolejleri'nin amacı yeteneğini, ilgisini, kişilik özelliklerini keşfet, eğit ve mutlu olsun" dedi.

Üniversiteye bilgiye dayalı değil, yeteneğe göre öğrenci alınması sisteminin öğrenciyi büyük bir stresten kurtaracağını ifade eden Özbey, "Şu anki sistemde üniversiteyi kazanan başarılı, kazanamayan başarısız işe yaramaz durumuna düşürülüyor. Bu bir dram aslında. Bu açıdan Okyanus Kolejleri'nin eğitim sistemi farklı. Yetenek yönelim testleri ile çocukları daha anaokulundan itibaren ilkokul, ortaokul ve lisedeki testler ile  test ediyor. Bu testlerde ne oluyor? Test sonucunda çocuğun 900 meslek içinde en yatkın olduğu meslek çıkıyor. En iyi olduğu meslekten en düşüğe doğru bir liste veriyoruz. Yetenek konusunda Okyanus Koleji Türkiye'ye, inşallah dünyaya da öncülük yapacak çalışmalar ve gayretler içerisinde" diye konuştu.

Konuşmasında Okyanus Kolejleri'nin İngilizce eğitimine verdiği önemi de anlatan Orhan Özbey, sözlerini katılan tüm velilere teşekkür ederek tamamladı.

 

 

 


Haber
:
Esra TİRYAKİ ÇELEBİ
Editör
:
Esra TİRYAKİ ÇELEBİ
Fotoğraf
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
19 Temmuz 2014, Cumartesi 11:50
Okunma
:
40.859 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :
Elif Adem / 13 Ağustos 2014, Çarşamba 01:51
Orhan Bey'in konuşmasıyla okul hakkında geniş bilgi sahibi oldum. Teşekkür ederim
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları