Indonesia International Applied Science Project Olympiad (I2ASPO) 2024, öğrenciler ve genç araştırmacılar arasında uygulamalı bilim ve mühendislik projelerini teşvik eden uluslararası bir yarışmadır. Yarışma bilimsel yenilikleri teşvik etmeyi, sürdürülebilir kalkınmayı, küresel sorunlara çözüm ve farkındalık oluşturmayı ve uluslararası işbirliğini amaçlamaktadır. Bu sayede öğrenciler, hem bireysel hem de ekip çalışması yoluyla yaratıcı projeler üretir ve bilimsel toplulukların birer parçası olmayı deneyimler.
Dünya'nın 24 farklı ülkesinden 400 farklı projenin hibrit düzende yarıştığı organizasyonun ödül töreni, 18 Aralık 2024 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlendi. Yarışmada, Okyanus Koleji’nden üç ayrı ekip Dünya ikincisi olarak gümüş madalya almaya hak kazandı.
Yarışma ekiplerimizden, Ankara Eryaman Okyanus Anadolu Lisesi öğrencilerimiz Deniz Çakmak, Mehmet Anıl Bozkurt, Sündüs Beyza Bayındır, öğretmenleri Ümmügülsüm Akyürek ve BARGEM danışmanlığında geliştirdikleri “The Artichoke Miracle” projesi ile Fonksiyonel Gıda (Functional Food) kategorisinde DÜNYA İKİNCİLİĞİ;
Diyarbakır Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz Ardıl Efe Önder, Bahoz Kartal, Avşin Atlı, Nisa Erdem BARGEM danışmanlığında geliştirdiği "Evaluation of Aronia melanocarpa as A Green Cosmetic Raw Material" projesi ile Girişimcilik (Entrepreneurship) kategorisinde DÜNYA İKİNCİLİĞİ;
Ankara Keçiören Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencimiz Beril Türkmen, Adana Okyanus Anadolu Lisesi öğrencilerimiz Minel Derin Köksal, Beril Su Karslı, Bennu Dila Karslı, öğretmenleri Sezen Özdenvar ve BARGEM danışmanlığında geliştirdikleri “FROM WASTE TO FUEL-Evaluation of Poultry Slaughterhouse Waste” projesi ile Enerji (Energy) kategorisinde DÜNYA İKİNCİLİĞİ elde etmişlerdir, tüm ekiplerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.
Deniz, Anıl ve Beyza’nın Proje Fikri Nedir? (The Artichoke Miracle)
“Enginarın endüstriyel kullanımından kaynaklanan sap ve yaprak gibi atık ürünlerin oranı, hasat edilen bitkinin yaklaşık %60'ına karşılık gelmektedir. Ne yazık ki, bu yan ürünlerin büyük miktarlarının değerlendirilmeden atılması, aynı zamanda onların fonksiyonel özelliklerini ve potansiyel sağlık etkilerini de göz ardı etmek anlamına gelmektedir. Son yıllarda, artan dünya nüfusu nedeniyle kullanımı hızla artan plastik ambalajların neden olduğu çevresel ve sağlık sorunları nedeniyle yenilebilir filmlerin kullanımı daha da önem kazanmıştır. Yenilebilir filmler, yenilebilir polimerlerden üretilen ve gıda yüzeyine uygulanan ince katmanlar olarak tanımlanmaktadır. Hem plastik sorunu hem de bir gıda atığının israf edilmesi sorunlarını beraber bir çözüme kavuşturmak istedik ve enginar sapları ve yapraklarından yenilebilir filmler üreterek gıdaların raf ömrünü uzatmayı amaçladık. Enginar atıklarından elde ettiğimiz biyobozunur filmle kapladığımız gıdaların korunmasının yanı sıra, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitedeki değişiklikleri de inceledik.”
Ardıl Efe, Bahoz, Avşin ve Nisa’nın Proje Fikri Nedir? (Evaluation of Aronia melanocarpa as A Green Cosmetic Raw Material)
“Kozmetikte yeşil yaklaşım kapsamında doğal ve organik hammaddelerin tercih edilmesi, çoklu faydalar sağlayan ürünlerin üretilmesi ve çevre için düşük toksisiteye sahip maddelerin üretilmesi ile sürdürülebilirlik hedeflenmektedir. Tüm bunları dikkate alarak, çalışmamızda yeşil kozmetik yaklaşımıyla bir yaşlanma karşıtı, anti-aging, krem yapmak istedik. Bunun için Aronia'yı doğal bir hammadde olarak kullanmaya karar verdik. Aronia ekstraktı uygulanan hücre hattında yenilenme hızında önemli bir artış gözlemlenmiş ve bu da Aronia bitkisinin hasarlı dokuya uygulandığında hücre yenilenmesini ve iyileşmeyi hızlandırdığını ortaya koymuştur. Hazırladığımız anti-aging kremin pH değerinin ve antimikrobiyal aktivitesinin de cilde uygun olduğu söylenebilir.
Tüm bu sonuçlar, tüketicilerin yeşil kozmetik ürünlere olan taleplerini karşılayacak bir ürün geliştirildiğini göstermektedir.”
Beril, Minel Derin, Beril Su ve Bennu’nun Proje Fikri Nedir? (FROM WASTE TO FUEL-Evaluation of Poultry Slaughterhouse Waste)
“Sürdürülebilir bir kaynak olarak biyokütleden enerji ve materyal geri kazanımının yapılması ülkemiz ve dünyamız açısından son derece önemlidir. Bu proje çalışmamız ile kümes hayvanları atıklarının gazlaştırma prosesi ile işlenmesi ve oluşan ürünlerin enerji kaynağı olarak günümüzdeki değerlendirme alanlarına alternatif olması ve dünya ekonomisine katkı sağlayabilecek bir alanda değerlendirilmesini amaçladık.
Yıllık kümes hayvanı üretim miktarı göz önünde bulundurulduğunda yalnızca Türkiye’de yaklaşık 50 bin ton kümes hayvanı kesimhane atığı ortaya çıkmaktadır.
Biz de bu bilgilerden yola çıkarak enerjiye duyulan talebin çok fazla olduğu bu yüzyılda, projemiz ile kümes hayvanları atıklarının gazlaştırma prosesi ile işlenmesi ve oluşan ürünlerin enerji kaynağı olarak değerlendirilmesini amaçladık.
Proje sonucunda üretilen gaz içeriği; %60-70 yanabilir gaz, %20-25 azot, %10-15 ölçülemeyen gaz şeklindedir ve gazlaştırma sonunda elde ettiğimiz gaz karma yakıt olarak değerlendirilerek doğrudan doğal gaz hatlarına verilebilir. Bu şekilde %30’u bizim ürettiğimiz, %70’i doğal gaz olacak şekilde %30 yakıt tasarrufu sağlanabilir. Üretilen ana gazdan elektrik üretilebilir.
Proje sonucunda elde edilen bulgularla ileriye yönelik analizler yapılabilir. Farklı sıcaklık, farklı katalizör vb. parametreler değiştirilerek gazlaştırmanın verimi incelenebilir.”
I2ASPO 2024'te, ülkemizi Functional Food, Energy ve Entrepreneurship alanlarında temsil ederek DÜNYA İKİNCİLİĞİ kazanan öğrencilerimize, emeği geçen öğretmenlerimize ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Haber | Galaksi | |
Editör | Galaksi | |
Tarih | 20 Aralık 2024, Cuma 15:51 | |
Okunma | 1.052 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?