Zaman, uzay boyutu olmayan ve ölçülebilen bir süreçtir.
Ortalama bir kişinin zamanı nasıl geçiyor?
Bir haftanın 168 saat olduğunu kabul ediyoruz. Bir günümüz ise 24 saat. Ortalama bir kişi bu 24 saati nasıl geçiriyor inceleyelim.
Toplamda bir günlük olması gereken aktiviteler 23 saatimizi alıyor. Geriye kendimize ayırabileceğimiz 1 saatimiz kalıyor. Peki zaman nasıl daha etkili ve verimli kullanılır?
Amaç: Yapmak istenilen tam olarak ne? Günlük, haftalık, aylık ve yıllık dönemlerde amacımız nasıl ? Bu nedenle amaçları önceden belirlemek gerekiyor.
Yıllık plan: Bir yıl içerisinde yapılacak önemli olan şeyleri belirlemek.
Haftalık ve günlük planlarımız: Haftalık olarak bir program hazırlanması, günleri daha net ayarlamamıza yardımcı oluyor. Günlük planlar ise saatleri verimli kullanmayı sağlıyor. Tüm planlar yazarak yaptığımız için unutulma durumunu ortadan kaldırıyoruz.
Öncelikler: Yukarıda belirtmiş olduğum saatlik, günlük, haftalık, aylık yada yıllık olmak üzere eğer bir plan/program yapıyorsak bunun içerisindeki öncelikleri mutlaka belirlemek gerekiyor.
Zamanı Tüketen Faktörler:
Hayatta başarıyı yakalamak için zamanı planlamak oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle de iş yaşamında her işi belirli bir sıraya koyup planlamak ve bu plana uygun şekilde verilen sürelerde işi bitirmek bizi başarıya götürecektir. Profesyonel iş hayatında da zamanı etkili kullananların daha verimli olduğu çok açık. Yani ne yapacaksak hepsini bu kısacık ömre sığdırmak zorundayız. Kısacası elimize geçen zamanı en iyi şekilde değerlendirerek bu ömrü en dolu şekilde yaşamamız gerekir diye düşünüyorum.
Songül ALTUN
Almanca Öğretmeni
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?