Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Yabancı Dil Öğrenmede Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Rolü
Yabancı Dil Öğrenmede Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Rolü
Yabancı Dil Öğrenmede Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Rolü

Yabancı Dil Öğrenmede Doğru Bilgisayar Oyunları ve Kullanımları


Keyif veren yöntemleri bulduğunuz zaman yeni bir dil öğrenmek gerçekten eğlenceli bir hal alabiliyor. Son zamanlarda geleneksel eğitim yöntemlerinin yanı sıra sosyal medya, filmler, diziler ve hatta oyunlar dil öğreniminde büyük rol oynuyorlar. Sürekli kendini tekrar eden öğrenme metotları çoğu zaman sıkıcı olabiliyor ve öğrencilerin dikkatini çekmede yetersiz kalabiliyor. Bu durum da haliyle dil öğreniminin daha uzun zaman almasına neden oluyor. Öğrencilerin yeni bir dil öğrenme heveslerini arttırmak ve dili etkili bir şekilde öğrenip kullanmaları adına her geçen gün yeni yöntemler ortaya koyuluyor.

Oyunla öğrenme yönteminin etkisi kanıtlanmış olmasına rağmen bu sistem ne yazık ki ülkemizde tam anlamıyla kullanılamıyor. Rekabet ortamının olduğu yerde öğrencilerin daha aktif ve hevesli olduğu bilinen bir gerçek... Bu metodu uygulamanın en eğlenceli hali olan oyunlar sayesinde öğrenci, kazanma isteğinin tetiklenmesiyle daha hevesli ve istekli hale geliyor. Sonucunda da bir şeyleri başarmanın verdiği mutluluk duygusuyla kendine olan güvenini arttırmış ve yeni bilgilere açık hale gelmiş bulunuyor.

Son yıllarda dijital oyunlar en küçüğünden büyüğüne kadar bütün çocukların ilgi odağı haline gelmiş bulunmakta. Tabletlerin, bilgisayarların ve akıllı telefonlarının bu kadar yoğun kullanıldığı bir ortamda çocukları dijital oyunlardan alıkoymak pek mümkün olmuyor. Eğitsel bilgisayar oyunları sayesinde bu durumu avantaja çevirmek mümkün...

Öğrencilerin farklı platformlarda binlerce kelime öğrenebildiği,  duyarak telaffuz yeteneklerini geliştirdiği ve dilin günlük hayatta kullanımını etkin bir şekilde deneyimleyebildikleri bilgisayar oyunları seçerek boş zaman aktivitesi olarak görülen oyunlar işlevsel hale gelmiş bulunuyor. Piyasaya sürülen oyunların büyük bir çoğunluğunun dili İngilizce olduğundan oyunu oynayabilmek ve ilerleme kaydetmek için oyunda kullanılan kelimelerin ne anlama geldiklerini bilmek gerekiyor. Oyunu oynayan kişiler bu sayede zamanla kelimelerin anlamlarını öğrenip içselleştirme fırsatı bulabiliyorlar. Öğrenmede en gerekli etkenlerden birinin merak ve ilgi olduğunu hesaba katarsak, bu durumda oyunu oynayan kişinin oyuna merak duymasından dolayı öğrenilen bilgilerin kalıcılığı da sağlanmış oluyor.

Eski bir Çin atasözü de oyunla öğrenmenin etkisini kanıtlıyor; “Duydum, unuttum, gördüm hatırladım, yaptım öğrendim.” Evet, öğrenmenin en etkili yolu ne duymak, ne de görmek… İnteraktif bir sistem sayesinde öğrenmenin gerçekleşeceği platforma dahil olmak ise en etkili çözüm. Video ve dil geliştirme temalı oyunlar kişiye dinamik bir öğrenme atmosferi sağlayarak bunu en verimli şekilde gerçekleştiriyor. Bu noktada doğru oyunu seçmek büyük önem taşıyor.

Ebeveynlerin, çocuğun oynayacağı oyun hakkında araştırma yapması ve uygunsuz içerikler ve şiddet teması barındıran oyunlardan çocuklarını uzak tutması öneriliyor. Yapılan araştırmalar da şiddet içeren oyunların çocukların şiddete eğilim göstermesine sebep olduğunu kanıtlar nitelikte. Bunun yanı sıra doğru seçilen oyunlar da kimi zaman çocuklarda bağımlılığa neden olabiliyor. Bu duruma sebebiyet vermemek için öğrencinin bilgisayar oyunu oynayarak geçirdiği zamanı kontrol altına almak ve oyunu öğrenci sorumluluklarını yerine getirdikten sonra bir ödül olarak sunmak uzmanlara göre en doğru yaklaşım olarak kabul ediliyor.

 

Ayşe KIYIK 

İngilizce Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1971 0 24 Şubat 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları