TEOG Süreci
Teog sınavı 2 oturumda yapılan bir uygulama sürecidir. İlk oturumu Kasım ayının, ikinci oturumu ise Nisan ayının son haftasında, bir değişiklik olmazsa Çarşamba ve Perşembe günleri uygulanmaktadır. Öğrencilerin 2 gün okula gelerek toplamda 6 branştan sorumlu oldukları bu sınavın sonucunda aldıkları puanlar neticesinde bir liseye yerleşebileceklerdir.
Her birey farklıdır. Bu farklılıkları gözetmeksizin sınav sürecini değerlendirmeye kalkarsak yanılma payımız artacaktır. Bu sebeple TEOG sınav haftasını değerlendirme tavsiyeleri verirken, iki farklı açıdan ele almaya çalışacağım.
İlk perspektifimiz; kendisini konu çalışarak ve soru çözerek rahatlatan öğrenciler için olacaktır. Bu tarz öğrencilere son hafta ders çalışmasını bırakmasını tavsiye edersek, öğrenciyi huzursuz edebilir, düzenini bozmuş olabiliriz. Kendisini rahat hissetmeyeceği için de sınav zamanı geldiğinde konu eksiği varmış ve yeterince çalışmamış gibi hissetme ihtimali yüksektir.
İkinci öğrenci grubumuz da kendisini, derslerden uzaklaşarak rahatlatmaya ihtiyaç duyan gruptur. Sınav haftasına kadar elinden geleni yapmış öğrenciler, pazartesi gününden itibaren ders çalışmayı azaltabilir veya bırakabilirler. Son dakika diye tabir edebileceğimiz çalışmalar onları yanılgıya düşürebilir, o konuyu anlamadığı ya da eksik anladığını düşündürebilir.
İki öğrenci açısından ele aldığımız sınav haftasında ortak tutumumuzun ne olması gerektiği ile ilgili bir fikir verecek olursak; bütün haftayı öğrencilerimizin hoşlanacağı aktiviteler ile geçirmek onları motive edecektir.
Geldik sınavdan bir önceki akşama… Öğrencimizin o akşama farklı anlamlar yüklememesi adına velilerimize büyük görev düşmektedir. Örneğin; öğrencimiz her akşam 22.00’da uyku anına geçiyorsa, biz onu; ‘yarın sınav var erken uyumalısın’ diyerek tedirgin etmemeliyiz.
Mutlaka aile büyüklerimiz ve akrabalarımız öğrenci ile görüşüp başarı dileklerini sunmak isteyeceklerdir ama öğrencimizde bu durum kaygı kaynağı olacaksa, büyüklerimizden sınav sonrasında konuşmalarını rica edebiliriz. Tabi ki bu görüşmelerin öğrencimizi rahatlatarak motive edeceğine inanıyorsak durum farklı olabilir.
Sınav gününde; sınav saati, okul saatimizle farklılık göstermediği için öğrencimizi her gün kalktığı vakitte uyandırmalıyız. Öğrencimiz evden çıkarken kahvaltı yapıyorsa yine yapmalı, ama yapmıyorsa bünyesinde farklı bir etki yaratmamak adına onu zorlamamalıyız.
Özetle TEOG sınav haftasını değerlendirirken öğrencimizin eski alışkanlıklarını bozmadan, farklı bir algı yaratmadan, stres ve kaygı düzeyini arttırmaya sebep olmadan, normal bir okul günü olduğunu hissettirirsek öğrencimizin de bakış açısını olumlu olarak etkilemiş oluruz.
Öğrencilerimize Teog sınavında başarılar diliyoruz.
Emeklerinize sağlık.
Didem ERTANA
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?