Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Teog'a 1 Ay Kala Kazandıran İpuçları-24 Kasım (Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil)
Teog'a 1 Ay Kala Kazandıran İpuçları-24 Kasım (Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil)
Teog'a 1 Ay Kala Kazandıran İpuçları-24 Kasım (Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil)

Teog Sınavı Yolunda Önemli Bilgiler


FEN BİLİMLERİ DERSİ TEOG İPUÇLARI

24 Kasım 2016 Perşembe gününün ilk oturumunda Fen Bilimleri dersi I. dönem merkezi ortak sınavına (TEOG) gireceğiz. Peki, Fen Bilimleri TEOG sınavında nelere dikkat etmeliyiz?

Fen Bilimleri dersi TEOG sınavında nelere dikkat etmemiz gerektiğine geçmeden önce hangi konulardan sorumlu olduğumuzu hatırlayalım.

  • DNA ve Genetik Kod
  • Mitoz
  • Mayoz
  • İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme
  • Ergenlik ve Sağlık
  • Basit Makineler

 

Biliyorsunuz ki bu sene Fen Bilimleri dersinde müfredat değişti. İnsanda üreme, büyüme ve gelişme, ergenlik ve sağlık konusu ile basit makinelerden ilk defa Teog’ da soru gelecek. Teog sınavı aslında yazılı yoklama sınavı olduğu için son işlenen konular daha ağırlıklı olacak yani basit makineler konusunda daha fazla soru gelecek. Geçen seneye göre genel olarak öğretmenlerin yaptığı değerlendirme bu seneki konuların daha kolay olduğu yönünde, aslında bu bir avantaj gibi görünse de işin özü her zaman olduğu gibi planlı çalışmamıza bağlı.

Şimdi Fen Bilimleri Teog sınavında nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.

Grafik Ve Tablo Sorularına Dikkat!

Fen Bilimleri dersi sınavında grafik ve tablo soruları bolca çıkmaktadır. Bu tarz sorularda önce soru okunmalı sonra grafik ve tablolar dikkatlice incelenmelidir.

Uzun Sorulardan Korkmayın!

Fen Bilimleri sınavında bazı sorular size çok uzun gelebilir. Genelde bu soruları okumak ve çözmek çok zor gibi gelir ancak sorunun uzun olması sizi korkutmasın, sorunun uzun olması sorunun doğru cevabını bulmanız için daha çok bilgi verildiği anlamına gelir. Bu tarz sorularda önemli olan ön bilgiyi iyi analiz etmeniz ve soruda bu bilgiyi çözerken kullanabilmenizdir.

Anahtar Kelimeleri Yakalayın!

Özellikle yorum gerektiren sorularda anahtar kelimeleri arayın, anahtar kelimeler ayırt edici niteliktedir. Anahtar kelimeyi bulmanız doğru cevaba ulaşmanızı sağlar.

Bazı Sorularda Yorum Yapmayın!

Deneysel sorularda yapılan deneye göre ya da paragraf sorularında verilen bilgiye göre soruları çözmeniz gerekir. Belki soruda verilen ifadelerin hepsi doğru olabilir ancak verilen ifadeleri yapılan deneyden ya da paragrafta verilen bilgiden, doğru sonuca ulaşıp ulaşamadığınıza dikkat ediniz. Genel olarak bu tarz soruların soru cümlesinde “sadece bu deneye göre” ya da “bu paragrafa göre” gibi ifadelerle karşılaşırsınız.

Eşleştirin!

Fen Bilimleri dersinde eşleştirme tarzı sorular da çıkmaktadır. Eşleştirme tarzı soruları akılda tutarak yapmaya çalışmayın, mutlaka soru üzerinde yazıp çizerek eşleştirmenizi yapın. Yaptıktan sonra cevabınızı kontrol etmeyi unutmayın.

Deneyerek Öğrenin!

Özellikle basit makineler konusunda çıkacak soruların birçoğu deneysel soru olacaktır. Fen Bilimleri dersinde bu konu ile ilgili deney yapmak hem konuyu daha iyi öğrenmenize hem de çıkabilecek sorularda doğru cevabı bulmanızda yardımcı olacaktır. Eğer okulda deney yapma imkânınız yoksa basit malzemeler ile evde yapmaya ya da bazı eğitim sitelerindeki animasyonları kullanarak yapmaya çalışabilirsiniz.

Hücre Bölünmeleri Evlerini Çizin!

Geçtiğimiz yıllarda hücre bölünmeleri evreleri ile ilgili sorular çıkmıştı. Bu sene de çıkacak konularımızda olduğu için çıkması muhtemeldir. Çıkan sorularda evrelerde meydana gelen olayların oluş sıralaması sorulmaktadır. Bu yüzden evreleri sırasıyla çizerek ve meydan gelen olayları yanlarına belirterek çalışmamız faydalı olacaktır.

Aceleci Davranmayın!

Fen Bilimleri sınavlarında çok sık karşılaştığımız durumlardan bir tanesi doğru cevabı bulduğunu zannederek diğer seçeneklere bakmadan işaretleme yapmamızdır.Tüm seçenekleri okuyup doğru cevaptan emin olduktan sonra işaretlememizi yapmalıyız. Ayrıca soru köküne dikkat etmeliyiz, zihnimiz hep olumlu soru tiplerine alıştığı için sorudaki olumsuz ifadeler gözümüzden kaçabilir.

Meb Yayınları Kitabına Bakın!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara gönderdiği kitabı muhakkak inceleyip içindeki soruları çözünüz. Çünkü Teog’ da çıkan sorular Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda çalışan Fen Bilimleri öğretmenleri tarafından hazırlanıyor. Soruları hazırlayan öğretmenler bu kitabı dikkate alıyor. Gelecek soruların bu kitaptan çıkma ihtimali olduğu için bu kitaptan çalışmanız ve eksiklerinizi tamamlamanız gerekir.

Unutmayalım, en büyük düşmanımız ön yargılarımızdır. Ön yargılarımızdan kurtulup, iyi bir hazırlık sürecinden geçip ve yukarıda bahsettiklerimize dikkat ettiğinizde başarılı olacaksınız.

 

T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İPUÇLARI

  • Her derste olduğu gibi bu derste de öğretmen çok dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Öğretmenin konu anlatımı sırasında akıllı defterlerimize notlar tutmalıyız. Aynı zamanda derse katılım sağlamak, işlenilen konu ile ilgili düşünce ve bilgi paylaşımında bulunmak öğrenilen konunun kalıcı hale gelmesine etki etmektedir. Derste aktif olmak, öğrencinin derse olan bakış açısını olumlu anlamda etkilemektedir. Bu durumda öğrenci dersi daha çok seveceğinden, bu derste başarılı olma ihtimali çok daha yüksek olacaktır.
  •  
  • Konularınızı çalışırken, elinizden geldiğince olayları, durumları veya savaşları kafanızda canlandırmaya çalışın. Kendinizi o savaşın başkumandanı gibi hissedin.  Bunu yaparsanız bu derse çalışmaktan daha büyük bir zevk alabilirsiniz.
  •  
  • En büyük faydayı, bu şekilde olaylarla ilgili bağlantıları çok daha iyi kuracak ve sınavlarda çok daha fazla soruya doğru cevap bulabileceksiniz.
  •  
  • Herhangi bir konuda ne kadar soru çözerseniz eksiklerinizi o oranda tamamlar ve bilgilerinizin kalıcılığını da o oranda sağlarsınız. T.C. İnkılap Tarihi sorularını çözmek de sizin için çok güzel bir tekrar olacaktır.
  •  
  • Soru kökünde olumlu ya da olumsuz olan ifadeye dikkat edilmeli.
  •  
  • Sorunun tüm şıkları dikkatli bir şekilde okunmalı.
  •  
  • Konuyu kavramanızı kolaylaştıracak görsel (tarih atlası, dergiler, vcd vb.) yayınlardan yararlanın.
  •  
  • Tüm dikkatinizi konuya vererek okuyun, okuma işlemi sırasında önemli olduğunu düşündüğünüz tümcelerin altını çizin, ya da çalışma defterine küçük notlar alın.
  •  
  • Okuduğunuz paragrafa dikkatinizi yönelterek, olayın nedenlerini, sonuçlarını okuma işlemi sırasında belirleyin.
  •  
  • Mümkün olduğunca farklı kaynaklardan yararlanılmalıdır fakat amaca hitap etmeyen soru kaynakları boşa zaman harcanmasına ve yanlış yönde çalışma yapmaya yol açabilir.
  •  
  • Bütün çalışmalarda resmi süre olan bir dakikaya bağlı kalınarak soru çözülmelidir.
  •  
  • Soru kökü dikkatli okunmalı, TEOG muhakeme, yorum ve kavrama gücünün ölçülmeye çalışıldığı unutulmamalıdır.
  •  
  • Soru kökü dikkatli okunmalı, TEOG muhakeme, yorum ve kavrama gücünün ölçülmeye çalışıldığı unutulmamalıdır.
  •  
  • Test çözmeye önyargısız, moral gücü yüksek ve kendinize güven duygusu ile başlarsanız, rakiplerinize göre bir adım öndesiniz demektir.

 

İNGİLİZCE

    Teog sınavında İngilizce 8. sınıf müfredatı iki yıl önce on üniteyle sınırlandırılıp değişiklik göstermiştir. Yapılan bu değişimle  grammar bilgisinden ziyade kelime edinimi ve kullanımının önemi artmıştır. Sorumlu oldukları dil bilgisi yapıları haliyle azalmıştır.  Bu nedenle daha çok kelimelerin cümle,paragraf ve diyalog içinde kullanımı soruların büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

Bu nedenle teog sürecinde İngilizce ağırlıklı olarak kelime öğrenimine ve doğru kullanımına dayalıdır. Gerek görsel gerek şematik sorularda ön plana çıkmaktadır.

Bu nedenle öğrenci kendi öğrenme stiline göre bir çalışma yapmalıdır. İşitsel öğrencilerin sesli okuma teknikleriyle, bedensel öğrenicilerin not alarak, görsel öğrencilerin ise önemli kelimeleri duvarlarına asarak çalışma gibi kelime çalışmaları yapması gerekmektedir.

Ayrıca dil bilgisi ne kadar daha az önem taşısa da yine de öğrencinin temel İngilizce dil bilgisi edinimlerine sahip olması açısından önemlidir. Bu nedenle öğrenilen her konunun evde tekrarı yapılıp ilgili soruların çözülmesi gerekmektedir. Çünkü cümle yorumlayabilmek ve özellikle paragraf sorularını çözümleyebilmek için cümle yapılarına hakim olmak gerekir.

Kasım TEOG sınavında öğrenciler ilk 3 üniteden sorumlu olacaklardır.

Gördün değil mi… Bu yazı TEOG için sana ne kadar çok faydalı bilgi kattı. Şimdi deneme sınavlarında bu bilgileri kullanma zamanı.

Tam puan yapamaman için hiçbir neden yok.

Sana inanıyor ve Başarılar diliyoruz.

Unutma! Yapabilirsin...

 


  • Paylaş

Ortaokul 2722 0 04 Kasım 2016, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları