Çocukluktan itibaren verilmeye başlanan ve hayat boyu devam eden temizlilk alışkanlığı; maddi manevi temizliği içinde barındırmaktadır.
Temizlik alışkanlığı çocuğa ilk başta aile tarafından kazandırılmaktadır. Özellikle anne baba, kardeş ve çocuğun bakımından sorumlu olan kişi, çocuğa temizlik alışkanlığını kazandırmada önemli görev sorumluluklara sahiptir.
Çocuklara 0-6 yaş gurubunda kazandırılmaya başlanan bu davranışın öğretilmesine farklı öğretim yöntemleri kullanılsa da ön önemli yöntem; çocuğun model olarak öğrenmesidir. Çocuğun iletişim içinde olduğu ve model aldığı kişiler temizlik alışkanlığını ne kadar davranışa dökerlerse, çocukta davranışı gözlem yoluyla öğrenerek içselleştirebilecektir. Sözde kalmayan ve davranışa dönüşen bu durum somutlaşarak çocuk için daha belirleyici olacaktır. Temizlik alışkanlığını kazanan çocuk; sorumluluk bilinci oluşmaya başlamış, sağlıklı yaşama ilk adımlarını atmış, düzenli ve uyumlu bir davranış kazanmıştır diyebiliriz. Fakat çocuğun model aldığı kişiler temizliğe fazla önem vermezler ise, çocuğun bu davranışı kazanamaması ilerleyen yaşlarda da temizlik alışkanlığını özümsemesi de zorlaşacaktır.
Çocuğun okul yaşamına başlamasıyla birlikte aile ile birilikte okulda çocuğun temizlik alışkanlığın kalıcı olması adına görevleri bulunmaktadır. Okulda da yöneticiler, öğretmenler, etkinlikler, uygulanan temizliğe yönelik projeler de çocuk için bu alışkanlığın kalıcılığına fayda sağlamaktadır.
Bireysel temizlik yanında çevre temizliğinin de önemli olduğu bir gerçektir. Kişisel temizlik alışkanlığına sahip olan birey çevre temizliği konusunda da duyarlı olurlar. Özellikle dünyada bizler gibi diğer insanlarında ve canlılarında yaşama hakkına sahip olduğunu düşünürsek , çevreye verdiğimiz zararı daha da azaltmak ve nu konuda duyarlı olmak mecburiyettir. Evimizin önünü temizlemek ve temiz tutmak ilk başta yapmamız gerekendir. Böylelikle herkesin çevresini kirletmesi önlenmiş, temiz kalması sağlanmış olacaktır. Özellikle geri dönüşüme destek vererek hem çevremizin temiz kalmasını, hem doğanın korunmasını hem de ekonomiye destek verilmesini sağlamış olacağız.
Her şeyin başı sağlık, her şeyin başı temizlik olduğunu bilirsek daha sağlıklı nesillerin yetişmesine, daha yaşanası birer dünyanın var olmasına imkan sağlamış olacağız. Atalarımızın dediği gibi;
Temizlik ruhun gıdasıdır.
Temiz bir çevre istiyorsan, önce kendi kapının önünü süpür.
İnsanı elbisesine göre karşılarlar, bilgisine göre ağırlarlar.
Hüseyin FIRAT
Rehberlik Öğretmeni
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?