Türkiye’nin “Maldivler’i” olarak nam salmış Salda Gölü görülmeye değer müthiş bir doğa harikasıdır. Bu Maldivler’i andıran doğa harikası gezildikten sonra nereye gidelim diyenler için yine aynı bölgede bulanan ve Salda Gölü’ne 2 saat mesafede ki Sagalassos Antik Kentine uğramanızda fayda var.
Antik kent, Burdur’a yaklaşık yarım saat mesafede yer alan Ağlasun ilçesine 7 km mesafede yapılan son kazılarla birlikte tüm görkemiyle karşımıza çıkmaktadır.
Sagalassos Antik Kenti, MÖ 10000 yıllarında ilk insan izlerine rastlanan daha sonraları ise seramik yapımının önemli merkezlerinden biri durumuna gelmiştir. Bu özelliğinden dolayı günümüzde UNESCO tarafından antik dönemlerdeki en uzun seramik üretim merkezi olarak Dünya Miras Listesi’ne önerilmektedir.
Kentin şehirleşmeye geçiş dönemi MÖ.400. yüzyılda Hititler ile başlamış daha sonra sırasıyla Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Dönem, Romalılar ve Selçukluların etkisi altına girmiştir. Deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte bulunan bu şehir 1706 yılına kadar keşfedilmeden kalmış. 1706 yılında Fransız diplomat ve gezgin olan Paul Lucas tarafından keşfedilmiştir. Daha sonra ki dönemlerde çeşitli araştırmalar yapılsa da 1990 yılından beri Belçika , Hollanda ve Türk kazı bilimciler çalışmalarını sürdürmektedir.
Pisidia’nın (Göller Bölgesi) başkentliğini yapan antik kent küçük bir şehir sayılmasına rağmen dönemin önemli spor müsabakaları ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapmıştır. Kentin mimari güzelliklerinin başında 1700 metrede ki 9000 kişilik antik tiyatro gelmektedir. Dünyanın en yüksek rakımlı antik kent tiyatrosu olarak bilinmektedir. Tiyatrodan şehir merkezine doğru yürüdüğümüz de ise Antoninler Çeşmesi nefes kesici güzelliği ile sizi karşılıyor. Çeşme önünde bulanan 5 heykelin ortasında ve 24 metreden akan su antik havuzu doldurmaya devam etmektedir. Çeşmenin asıl boyutlarının 40 metre olduğu da bilinmektedir. Buda halen antik kentin belirli kısmının yerin altında kaldığını göstermektedir. Antoninler Çeşmesinin önünde yer alan heykellerin orijinalleri Burdur Müzesinde sergilenirken, yerlerine replikaları* ziyaretçileri karşılamaktadır.
Sagalassos Antik Kentini gezdikten sonra tepenin aşağısında ki verimli arazide bulanan Ağlasun ilçesine inilerek gezinizi sonlandırabilirsiniz. Sagalassos Antik Kentine ve Ağlasun’a gelmek zor değildir. Antalya, Burdur, Isparta ve Eğirdir’den günübirlik gezilere uygun mesafededir. Konaklama olanakları ise çeşitlilik gösterir. İlçe merkezinde butik bir otel, kamp-karavan alanı ve Ağlasunlu ailelerle de konaklamak mümkündür.
*replika: Klasik ya da koleksiyon özelliği taşıyan bir nesnenin birebir (görünüm açısından) kopyası
Fikri KURAN
Tarih Öğretmeni
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?