Son zamanlarda hayatımızın her alanında sıklıkla duyduğumuz, popüler hale gelen “Yeni Nesil” kavramı. Yeni nesil kahve, yeni nesil lokma, yeni nesil çocuklar, yeni nesil okullar, yeni nesil sorular vb.
Eğitim sektöründe yeni nesil sorular kavramına bakacak olursak, ilk olarak 2010 yılından itibaren Türkçe testlerinde karşımıza çıkmaya başlamıştır. Öğrenciler sadece paragrafta anlam sorularının uzunluğuna alışıkken yazım ve dil bilgisi konularında da uzun ve kavranması daha güç sorularla karşılaştılar. Sonraki yıllarda bunu işlem yeteneği gerektiren matematik, fen bilimleri ve bu derslerin alt dalları da takip etmeye başladı. Sayısal derslerin sınavlarında uzun paragraflar, şekilli yetenek soruları, kavranması daha güç olduğundan çözümü daha zaman alıcı hale geldi. Bu durum öğrencilerde kaygıyı arttırdı, yapamayacağım inancı daha da açığa çıktı.
Matematik soruları, genel anlamda matematik okur-yazarlığını ölçüyor. Yorum yapabilmeyi gerektiren yeni nesil sorular analitik düşünme becerisini ölçmeye dayalı. Günlük hayat ile ilişkilendirilmiş sorular, okuduğunu anlamayı, yorumlamayı doğru yapabilmeyi, hızlı çözüm yapabilmeyi, dolayısıyla pratik olmayı gerektiriyor.
Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen, 70 ülkenin katıldığı PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sınavları, bu sistemin en iyi örneklerinden biridir. Ülkemiz de Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü üyesi olarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacı ile bu araştırmaya 2003 yılından itibaren katılım göstermektedir. Üçer yıllık periyotlarla uygulanan bu proje raporuna göre ülkemiz ortalamanın gerisinde 72 ülke arasından 50. Sırada yer almaktadır. Eğitim sektöründe yeni nesil sorular, uluslararası alandaki konumumuzu artırmak ve diğer ülkelerle rekabete ortak olabilmek adına önemli bir reformdur.
Peki, Pisa sınavlarında ve yeni nesil sorularda başarılı olabilmek için ne yapmalıyız?
Öncelikle formül ezberlemek başarının anahtarı değildir. Kitap okuma, okuduğunu anlamak için çok önemlidir. İletişim becerileri, yönetim organizasyon, günlük hayattaki problemleri üst düzey düşünme becerilerini geliştirmek kilit noktadır. Keşfederek ve yaşayarak öğrenme ile ezbere değil yoruma ve uygulamaya dönük soruların yer aldığı açık uçlu soruların bolca çözülmesi başarıya ulaştıracaktır.
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?