Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Matematikte İlkler
Matematikte İlkler
Matematikte İlkler

Matematiğin Tarihi


Bilim dünyasının en önemli yerini hiç şüphesiz matematik almaktadır.Tıptan teknolojiye kadar her alanda en önemli bilim dalı olan matematik tarih boyunca da bu gelişimini sürdürmüştür. Büyük matematikçilerin katkıları sonucu bugünkü teknoloji ve ilmin sınırları zorlanmaktadır. Temelleri milattan önceye dayanan matematiğin bugünkü geldiği noktaya bakılınca ne kadar büyük bir yol alındığı daha iyi anlaşılmaktadır.

Matematik sözcüğü ilk kez, M.Ö. 550 civarında Pisagor okulu üyeleri tarafından kullanılmıştır. Yazılı literatüre girmesi, Platon’la birlikte, M.Ö. 380 civarında olmuştur. Milattan önceki matematik buluşlarına bakacak olursak birçok uygarlık ve ünlü matematikçiler öncülük etmiştir.

3000 Mısır Hiyeroglif denen yazı sistemi bulundu.

3000 Babil’de ilk toplama makinesi kullanıldı.

540 Miletli (Batı Anadolu’da liman kenti) THALES geometri okulunu kurdu ve kendi teoremini geliştirmiştir.

Milattan sonra ise;

1614 İskoçyalı John NAPİER Logaritma cetvelini icat etti.

1642 Fransız matematikçi Blaise PASCAL ilk toplama makinesini icat etmiştir.

Olasılığın (prior) tanımı 1654 yılında Pascal ve Fermat arasındaki yazışmalarda formüle edilmiştir.

1855 İskoç James MAXWELL Faraday kanunlarını matematiksel olarak kanıtladı ve kendi kuramını yazmıştır.

İlk defa sinüsün kullanılması 10.yy'da Battani ile hesaplamalar yapılarak kullanılmıştır. Tanjantın kullanılması Ebu'l Vefa tarafından 10.yy'da yapılmıştır.

Sıfır, 9.yy'da  Harezmi ile bulunmuştur. Daha önceki yıllarda sıfır yerine boşluk bırakılıyordu.Bu da zaman zaman işlem hatalarına yol açıyordu. İlk olarak Türk matematikçi sıfırı Avrupalılara tanıttı ve hemen kabul gördü. Harezmi aynı zamanda ilk algoritmayı da kullanmıştır. Algoritma ismi Harezmi'nin değişmiş halidir.

Ömer Hayyam 11.yy'da ilk binom açılımını ve pascal üçgenin öncülük etmiştir. Matematik, fizik, astronomi, şiir, tıp, müzik ilgilendiği ilimler arasındadır. İbn-i Sina’dan sonra Doğu’nun yetiştirdiği en büyük bilginlerden biridir. Tıp, fizik, astronomi, cebir, geometri ve yüksek matematik alanlarında önemli çalışmaları olan Ömer Hayyam’ın birçok alanda çalışmalar yaptığı bilinmektedir.

 

Elif GÜL

Matematik Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 4379 1 17 Aralık 2016, Cumartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar
Ayşenur Beyhan / 20 Aralık 2016, Salı 21:37
Matematik temelimin oluşmasını, gelişmesini sağlayan, dolayasıyla meslek tercihimde önemli rolü olan Ömer Hocam. Kaleminize sağlık. Bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz.
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları