Toplumumuzda genel olarak en sevilmeyen ders matematik dersi olarak bilinir. Peki bu matematiğin olumsuz şöhretinin ülkemizde bu kadar yaygın olmasının tek sebebinin ön yargı olduğunu biliyor muydunuz?
Ailede başlayan daha sonra öğrenciler arasında ciddi derecede yeri olan olumsuz söylentiler ile başlar hikayemiz. İlkokul 4. sınıfa kadar gelen yapılabilir matematik zaman geçtikçe daha sarmal bir hal alarak ilerlerken ailemizde, ‘Bizde matematik geni yok, ben de yapamıyordum.’ sonrasında arkadaş ortamında, ‘Matematiği yapamıyorum, anlamıyorum, derste anlasam bile eve gidince hiçbir şey aklımda kalmıyor.’ şeklinde duyumlarla negatif bir ön yargı ile matematik dersi öğrencilerin gözünde henüz tam başlamadan bir dağ halini alacaktır. Tabii ki de bu ön yargıların sebeplerine geçmişten gelen öğretmen tutumları da dahil olabilir. Bu ön yargıları aşmak bu kadar zor mu?
Elbette ki değil. Küçük başarılar tattırılarak problemleri çözmenin hazzına vararak bu ön yargıları aşmak mümkün. Çünkü, matematikten duyulan zevk, bir şeyi ilk kez keşfetmenin zevkine benzer. Çocuksu bir hayranlık ve şaşkınlık insanı sarar ve bu duyguyu hayatımız boyunca unutamayız. Öğrencinin gerçekleştireceği başarılar, matematiğe karşı olumsuz yargıların izlerini ortadan kaldıracaktır, yeter ki inanılsın. Öğretmenlerin dersi sevdirebilecek etkinlikler düzenlemesi, soyut kavramları somutlaştırarak anlatması, dersin verimli çalışma metotlarını öğretmesi ve öğrencinin olumsuz tutum sergilemesine yol açabilecek davranışlardan sakınması öğrencilerin derse karşı olumsuz tutumlarını olumluya çevirecektir. Aileler de öğrencinin kaygısını körükleyecek söylemleri bırakmalı ve ona destek olacak söylemleri kullanmalıdır.
Ebeveynler çocuklarına matematik dersinde başarılı olabileceğini belirterek onları cesaretlendirmelidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, öğrenci-veli-öğretmen işbirliğiyle yapılan eğitimlerin çok daha verimli olduğunu göstermektedir. Velilerin öğrencilerine bilinçli yardımı ve desteği, öğretmen ile paylaşımları sayesinde, öğrencinin matematikteki başarısını daha kolay ve kalıcı yapacaktır. Unutmayalım ki başarı sevgiyi, sevgi de başarıyı arttırır.
Binnur YILMAZ
Matematik Öğretmeni
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?