Matematiğin Günlük Yaşamdaki Kullanımı
Hepimizin hayatında matematiği öğrenmeye çalışırken bir kere de olsa sorduğu bir soruyu sormakla başlamak istiyorum: "Matematik günlük hayatta ne işime yarayacak?" Bu dünyada bu soruyu soran sadece biz değiliz. Aynı soruyu, dünyada yaşayan bütün toplumlar sormaktadır. Amerikalılar, Çinliler, İngilizler...
Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle matematiği neden öğrenmemiz gerektiğini ve matematiğin bize tam olarak ne öğrettiğini iyi kavramalıyız.
Matematik şüphesiz ki hayatımızın her alanında kullanılan evrensel bir bilimdir. Ancak bu bilimi öğrenmek demek bize verilen bir takım konuların ve kuralların öğrenilmesi demek değil, matematiksel düşünmeyi öğrenmek demektir. Peki, bu kadar önemli olan matematiksel düşünme nedir? Matematiksel düşünme, insanların olaylara karşı sistematik ve hızlı yaklaşmasıdır. Bir problem karşısında çözüm üretebilmesidir. Yani, en basit haliyle aklın kullanılması anlamına gelir. Aklını kullanmayı bilmeyen bir insan nasıl yaşayabilir ki!
Matematiği hiç öğrenmediğimizi farz edelim. Sabah kalktınız, saatinize baktınız ama boşuna çünkü sayıları bilmiyorsunuz. Hadi, diyelim ki en basit şeyleri biliyorsunuz; sayılar, toplama, çıkarma...Peki günlük hayatınızda hiç mi bir sorunla karşılaşmayacaksınız. Matematik bilmeden, matematiksel düşünme; matematiksel düşünme olmadan da bu sorunlara çözüm üretmek imkansız bir hal alacaktır.
Amerika’da bir üniversite bu konuyu, yani ‘Matematik derslerinde öğrendiklerimi gerçek hayatta nerede kullanacağım’ sorusunu araştırmış. Çeşitli meslek dallarına bakılmış ve hangi meslek için hangi seviyede matematik bilgisine/dersine ihtiyaç olduğu bulunmaya çalışılmış. Tarım işçisinden berbere, polis dedektifinden avukata, sporcu ve antrenörden itfaiyeciye, grafik tasarımcıdan aşçıya, veterinerden psikologa kadar pek çok meslek grubunun Matematiğe ihtiyaç duyduğu anlaşılmıştır.
Matematiğe bu pencereden bakıldığı zaman " Matematik günlük hayatta ne işime yarayacak? " sorusunu sormak bu bilimine karşı yapılmış çok büyük bir haksızlık olacaktır. Bundan sonra bunu sorgulamak yerine matematiği anlamaya ve öğrenmeye çalışırsak öğrenmekte zorlandığımız bu ders hayatımızın bir parçası olacaktır.
Sena PEKSOY
Matematik Öğretmeni