LYS' ye sayılı günler kala önemli bilgiler
Aylardır beklenen, hazırlanılan Lisans Yerleştirme Sınavlarının yapılacağı tarihler nihayet geldi. LYS’lere katılacak öğrenciler için sınav öncesi ve sınav anı için önemli tavsiyelerimiz var. Adayların bu yazımızı dikkatlice okumalarını veya onlara sizin aracılığınızla ulaşmasını diliyoruz.
Sınavdan Önce Uyku
Sınavdan önceki gece iyi bir uyku için hazırlık yapmalı. Pek çok öğrenci uyuyamayacağını düşünür. Ancak bedenimiz ihtiyaç duyduğu kadar uyku almak için hazırdır. Çocukluğumuzdaki gibi ılık bir bardak süt içmek, dinlendiren, gevşeten, rahatlatan müzikler dinleyip uykuya dalmak da mümkün.
Uykudan önce hoplamak zıplamak gürültülü ortamda bulunmak, kalabalıkta olmak… Bunlar uyumaya başlamayı geciktiren zihinsel etkilere sebep olur.
Uykudan önce 10 dakika yalnız kalmanın yararı olacaktır. Telefonu da alarmı kurup kapatalım.
Eğer o gece her zamankinden daha az uyuduysak bunu dert etmeyelim. Bilin ki başarılı insanlar çok uyuyanlar arasından çıkmıyor zaten. Sınavdan sonra uykuna devam edebileceğini bilerek uyku meselesini kapatalım.
Sınavdan Önce Beslenme
Gerek sınav öncesindeki gece, gerekse sabahında ‘yeteri’ kadar beslenin.
Ağır ve bol yemek yemek enerji vermez aksine alır. Dolu bir mide ile uyumak zaten zordur. Kahvaltıda ise birkaç saat sürecek olan sınav için, enerji veren yiyeceklerle kahvaltı yapmalı.Ama abartmadan. Çünkü sınavda sindirim sistemimizden çok kafamızın çalışması gerekiyor. Sınavda da abur cubur yemek zaten yasak. Su ve bir iki şeker veriliyor. Zaten YGS’den bunları tecrübe ettin.
Sınav Günü
Sınav saatine 15 dakika kala orada olacaksın… Ev ve sınav yeri arasındaki mesafe… Ulaşımı ise … İşte bunları düşünerek güne uyanacağın saati planla. Ve o çok beklenen günün gelmiş olmasının heyecanını yaşa. Bu çok normal bir duygudur. Keyfini yaşa.
Okulu, sınav gününden önce mutlaka gidip görmeliydin. Eğer okulu bizzat gidip görmediysen oldukça erken yola çık. Çünkü her LYS benzeri sınavda okulun adresi, isimi, bunların benzerliği, trafik nedeniyle gecikme, taksinin yolu şaşırması gibi sorunlar yaşanıyor.
Sınav için gerekli belgeleri kontrol ederek evden çık. Kimlik ve sınav giriş belgen. Sadece bunlar. Bir başka şey gerekiyor mu? Hayır.
Sınav salonunda, sınav başlangıcından en az 15 dakika önce orada olman gerek çünkü sonra okulun bahçesinden-kapısından giremezsin. Bunu da YGS’denhatırladın değil mi?
Sınava dair ‘zaten ben kuralları, yapmam gerekenleri biliyorum’ diyerek kılavızda, ÖSYM web sayfasında, sınav giriş belgende yazan hatırlatmaları, notları okumamazlık etme. 5 dakikanı ayır ve iyice oku.
Üzerimizde de eşofman gibi bol rahat kıyafetler olması 2-2,5 saat oturacağımız sırada bize rahatlık sağlayacaktır.
Sınav Anı
Sınavın uygulanacağı salonda rahatça görebileceğin yere asılmış bir saat var. Bu saate sık sık bakarak sınav süreni kontrol et.
Sınav süresi yeterli bir süredir. Zaman alan bazı sorular olabilir. Eğer yanıtı kısa sürede bulamıyorsak diğer sorulara geç.
Sınav sırasında azalan zaman stres faktörü olur. İyisi mi o an hatırlamadığımız soruya zaman kalırsa dönüp bakmak olacaktır.
Sınav esnasında odaklanılan şey sorular ve yanıtları olmalı. Çevredeki konuşmaları, dikkatimizi dağıtan her sesi; ‘işine odaklan’ işareti olarak algılayacağız. Ve o 5 seçenekten doğru olanı seçip işaretleyeceksin.
Sınav heyecanı sahne heyecanı gibidir. Eğer başlarken heyecanın yüksekse ve rahatsız ediciyse onun geçip gitmesine izin ver. Bil ki 3-4 dakika sonra heyecan diner, normalleşir. Ve aklımızda bulunsun; eğer heyecan varsa bunu reddetmek çözüm olmaz. Bunun yerine “evet heyecanım var” diyerek yaşadığımız duyguyu onaylamalıyız, kabul etmeliyiz. Birkaç dakika içinde bu dürüstçe itiraf işe yarayacaktır. Derin, sistemli birkaç soluk alışverişi de işimizi daha kolay kılacaktır.
Aklında bulunsun sınav sabahı ömrümüzün şu ana kadar ki en olgun davranışlarda bulunduğumuz dakikaları olsun. Olgun derken kastettiğimiz; sakin, güler yüzlü, hoşgörülü, olaylara olumlu yaklaşan, gerçekçi tutumlardır. Sınav günü bazı öğrenciler “aksilik avcısı” oluverir. Ve bunun test başarısına hiçbir yararı olmadığı gibi zararı vardır. Akıllı, yararlı tutumu seçmek bizim elimizde.
Ve…
Peşin peşin tebrik et kendini. Elinden gelenin en iyisini yapacağın, her bir soruyu-seçeneğini sözcük sözcük okuyacağın, sınav sırasında içinde bulunduğun ana odaklandığın, sınav öncesi, sırası ve sonrasında yapıcı, pozitif tutumunu koruduğun, sınava girip ak koyun-kara koyun belli olsun dediğin, ömrünün sorumluluğunu üstlenip iyi ve güzel şeyler yapma gayretinde olduğun için.
Unutma ki bu sınav senin için hazırlanmadı, sen bu sınav için hazırlandın. Konu anlatımları, soru bankaları bile taşı oldu, sen kılıç… Keskinleştin. Çözdüğün her soru sana ya ‘Aferin bildin.’ ya da ‘Bak bunu da öğren lazım olur.’ dedi. Her seçenekte sen kârlıydın. LYS’nin seninle kişisel olarak bir alıp veremediği yok, asıl senin ondan istediğin şeyler var. Diyorsun ki ona ‘İki milyona yakın aday var ve ben de buradayım. Öyle bir sına ki adil olsun. Emek veren ve tembel ayrılsın. Herkes kaleminin hakkıyla hissesini alsın.’
Her soluğunun zihnini aydınlattığını, geçen her saniyenin bilgini parlattığını düşünüyoruz. Sana başarılar diliyorum, denemelerinden çok daha iyi sonuçlar alabileceğine inanıyoruz. Sen de kendine başarılar dile.
Ve zihninde canlandır. Salona girişini, kitapçığın masana düşüşünü, kalemin doğru seçeneği tazı gibi koklayıp buluşunu, silginin heyecanla kıpırdanışını, çevrilen sayfaların rüzgârını, burnunu çeken sana uğur getirecek çocuğu, tak tuk ayakkabısıyla dikkatini nereye vermen gerektiğini hatırlatan gözetmeni, tıkanan bilgi kanallarını açan dışarıdan gelen korna sesini, hatıra defterine dönmüş sıra üstünü ve sıranın sallanışını, cızıldayan florasan lambasını, sınıfın tuhaf kokan havasını, saçından düşen teli, dökülen kepeği… Bunları düşlemek, o anı prova etmek için zaman ver kendine. Sonra gülümse ‘ben ne olacağını biliyorum’u yerleştir yüzüne.
Bütün kalbimizle başarılar diliyoruz...
Bora Serhat ÇELİK
Lise PDR Bölüm Başkanı
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?