Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Koçum Kendim...
Koçum Kendim...
Koçum Kendim...

Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız "Koçluk" kelimesinin farklı kullanımları ve yorumları var. Koçluk gerçekten hassas bir konu ve doğru yorumlamak önemli.


Sizinle daima yürüyecek güvenilir bir koç arıyorsanız, önce aynaya bakmalısınız. Çünkü sizi sizden başka kimse bu kadar iyi tanıyamaz. Bu yüzden kendinizin koçu olmak hiç de zor değil.

Bunun için ihtiyacınız olan şey ise bir adet “siz”, kendinize karşı dürüstlük ve biraz da disiplin!

Kendinizin koçu olmak için ilk önce:

·      Kendinize “objektif ve profesyonelce” yaklaşın.
·      Kendi kendinize verdiğiniz ve başarınızı engelleyen negatif mesajlarla aranıza mesafe koyun.
·      Kararlarınızı kendiniz yönetin ve sizi ulaşmak istediğiniz başarıya götürecek “hedefler” koymaya başlayın.
·      Sağlığınızı fiziksel, mental ve ruhsal kontrol altında tutun.
·      Kendinize cesaret verin, motive edin ve kararlarınızı her ne olursa olsun destekleyin.

Bu maddeleri iyice içselleştirdikten sonra adımları tek tek inceleyelim:

1.     Doğru Sorular Sorun 

 Örneğin; “Bu neden başıma geliyor?” diye aramaya çalıştığınız soruyu “Hayatım nasıl daha iyi olabilir?” diye değiştirebiliriz.


Bu yüzden “Neden?” sorusuna takılmaktan vazgeçip ve artık “Nasıl?” sorusunu sormaya başlayabiliriz. Çünkü başınıza gelenin neden olduğuna takıldığınız sürece asla ileriye adım atamaz ve problemde takılıp kalırsınız. 

Yapmanız gereken bir an önce mevcut durumun “Nasıl” daha iyi olabileceğine odaklanmanızdır.


2.     Kör Alanlarınızı Fark Edin

Kör alan dediğimiz bölge, dışarıdan görünen ancak bizim göremediğimiz özelliklerimizin oluşturduğu bölgedir. Bu alanda neler olduğunu keşfetmek için yapabileceğiniz çok fazla şey var. 

Örneğin; sizi yakından tanıyan veya yeni tanımaya başlayan insanlardan, sizin için ne düşündüklerini sorarak başlayabilirsiniz,veya hangi dersiniz kötü ise onun üzerine gidip en çok onu çalışmalıyım gibi... En sevdiğiniz kahramanların veya idol olarak gördüklerinizin size en cazip gelen özelliklerini listeleyip bunların kaçının kendinizde olduğuna bakabilirsiniz,inanın sonuçları şaşırtıcı olacak.

3.    Kendinize Bir Yol Haritası Oluşturun

Hedefinize ulaşmak için yola nereden çıkacağınızı, hangi güzergahı takip edeceğinizi, nerelerde molalar vereceğinizi, hedefe ne zaman varacağınızı bilmek, o hedefi ulaşılabilir kılacaktır.

Yeni bir proje üzerinde çalışırken işin tamamını ele alırsanız “bu iş nasıl bitecek?” diye kara kara düşünmeniz kuvvetle muhtemeldir. 

Oysa ki hedefe ulaşmak için projeyi parçalara bölüp, adım adım ilerler ve her bir bölümü birer alt hedef olarak belirlerseniz, proje teslimini yaparken “tüm bunları ben mi yaptım?” diyeceksiniz. Muhtemelen siz farkında olmadan hayatınızda benzer durumlar başınıza gelmiştir.


4.     Hedefiniz Belli Olsun ve Netleştirin

Kendinize bir hedef belirlemek kadar önemli olan şey, o hedefi netleştirmektir. İstediğiniz şeyleri elde edemeyebilirsiniz. Bunun sebebi, istediğinizi zannettiğiniz ama içsel olarak istemediğiniz şeyler olabilir. Bunu keşfettiğiniz anda sonuca ulaşmak için önemli bir adım atmış olursunuz.

Örneğin;

- Hedefiniz gerçekten istediğin üniversiteyi kazanmak mı?
- Ya da kötü olan Matematik dersinin sene sonunda en iyi dersin haline gelmesi mi?

Burada önemli olan, o üniversiteye girmek için atılması gereken adımları atmak, yani altında yatan nedeni ortaya çıkarmaktır. Matematik dersimi düzeltmeden istediğim üniversiteye giremem,önce bu adımı atmalıyım,gibi...

5.     Plan Yapın

Oyun tahtasındaki taşları hareket ettirmeden önce, stratejik olarak doğru şekilde konumlandırmak ve dizmek gerekir.

Haritadaki her adımın birbirini takip eden adımlardan oluşması, net olması, 3 – 9 maddeden oluşması ve sizi mutlaka harekete geçirmeye teşvik etmesi önemlidir.

Hedef cümlemizi hatırlayalım: “23 Haziran günü Matematik netlerim yüksek olacak ve istediğim üniversiteye gireceğim”
Bunun için hangi adımları atmam gerekir?

·      Derslerimi iyi dinlemeliyim.
·      Bol soru çözmeliyim.
·      Yapamadığım soruları öğretmenlerime sorup,iyice anlamalıyım.
·      Tüm bu yapacaklarımı düzenli yapmak için haftalık ve aylık bir plan yapmalıyım.

6.     Harekete Geçin!

Bir yol haritası oluşturmak, netleştirilen hedefe ulaşmanın ilk adımıdır. Aksiyon planı yaparak harekete geçmek ise hedefe varmak için o yola çıkmaktır.

Şimdi de sırada işin en güzel tarafı, yani planlarımızı gerçekleştirmek için harekete geçme adımı var!

Hedefe ulaşmak için neler yapmamız gerektiğini bir önceki adımda belirlemiştik. Şimdi de her bir maddeyi uygulamak için neler yapacağımızı netleştiriyoruz. Peki hedefe ulaşmak için hangi adımları atmalıyız?

Örneğin; "Bol soru çözmeliyim "demiştik...Öncelikle rahat edebileceğimiz,sevdiğimiz bir kalem ve silgi edinmeliyiz.Çok soru çözmek için farklı kaynaklar almalı,hergün belli sayıda soru çözmeli,yapamadıklarımızı ise kendimize uygun bir işaret yöntemiyle işaretleyerek,öğretmenimize sormalıyız.Gün geçtikçe hedefe ne kadar yaklaştığınızı göreceksiniz...
Tüm bunları adım adım yaptıktan sonra artık işe koyulma vakti...

Unutmayın, siz kendinize karşı ne kadar dürüst olursanız ve hedeflerinize ulaşmakta ne kadar kararlı olursanız, ulaşılması en zor görünen hedefler de o kadar kolay olur.

               
GÖZDE BALKIR
NİLÜFER BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ


  • Paylaş

Lise 1247 0 16 Ekim 2018, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları