Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Hayatımızda Gdo
Hayatımızda Gdo
Hayatımızda Gdo

GDO yani ‘’genetiği değiştirilmiş organizma’’ son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavramdır.Televizyon kanallarında, gazetelerde, bilim dergilerinde hep bir ‘’GDO lu besinler’’ başlığı…Peki nedir bu GDO?


Genetiği değiştirilmiş organizma, bir canlıda bulunmayan bir özelliğin mühendisler tarafından o canlıya aktarılması ile gerçekleştirilir.Dünya genelinde buğday, mısır, domates gibi besinlere uygulanmaktadır.Aslında temel amaç verimi arttırmaktır.Bu sayede üretim miktarı artacak, maliyet düşecektir.GDO dünyada en çok ABD tarafından üretilmektedir.Çin ve Kanada ‘da da üretilmektedir.Fakat bütün dünyada GDO kullanıldığını söylemek doğru değildir.

Örneklendirme ile ifade edersek bazı ağaç türlerinin genetiği ile oynama çalışmaları başlamıştır.Bu sayede coğrafyamızda yer alan ağır metallerin temizlenmesi amaçlanmıştır.

Peki GDO İçin Neden Zararlı İfadesi Kullanılıyor?

  GDO ‘lu besinlerin içeriği araştırıldığında olumsuzluk içerebildiği gözlemlenmiştir. İnsanlar bu besinleri tükettiğinde kısırlık,  alerjik reaksiyon, sindirim sorunları, hormonal bozukluklar gibi sonuçlarla karşılaşmaktadır.Hatta GDO içeren tohumlar toprağa nüfus ettiğinde ekosistem de zarar görmektedir.O topraktaki canlılar, mikroorganizmalar etkilenmektedir.Tozlaşma yoluyla biyolojik döngüye zarar vermektedir.Canlıların ölümüne sebep olabilir.

 GDO’lu besinlerin vücutta sindirimi zor olabilir.

 Normal ve organik tarımı tehdit edebilir.

 GDO ile beslenen hayvanlarda organ problemi çıkabilir.Karaciğer problemi yaygın olarak gözlemlenmiştir.

GDO ‘lu Besinler Nasıl Denetleniyor?

Öncelikle Amerika ve Avrupa ‘ya bakalım.Amerika da Tarım Bakanlığı olsun, Çevre Bakanlığı olsun.Bu denetimi yapmaktadır.Avrupa ülkeleri de tıpkı Amerika gibi GDO konusunda sınırlamalar getirmiştir.Bizim ülkemizde de yurt dışında olduğu gibi denetimlidir.

Bazı ülkelerde GDO ‘lu besinlerin, besin ambalajında belirtildiği gözlemlenmiştir.Tüketiciler bilgilendirilmiştir.

***Özet olarak GDO İçeren besinlerin takipleri kontrolünün iyi yapılması gerektiğini belirtmekle beraber; böceklere karşı dayanıklı ürünler elde edildiğini, istenmeyen durumlarla müdahale sağladığı, daha bol miktarda ürün elde edilmesini sağladığını da unutmamak gerekir.

Hale AYDINKAYA

Okyanus Kolejleri Mimarsinan Kampüsü

Kimya Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 2180 0 16 Ekim 2018, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları