Ekolojik Kaygı Taşıyor muyuz?
Ekoloji (doğa bilimi) canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Bu bir kitap tanımı olabilir, yazımın devamını okumak sizi cezbetmeyebilir ama lütfen okumaya devam edin çünkü verilen tanımdan çok daha fazlasını göreceksiniz.
Günümüzde gerek görsel- işitsel medya gerek yazılı yayınlar ve reklamlar, dikkatimizi çeken panolar aracılığıyla son 10-15 yıldır küresel iklim değişikliği hakkında bilgi ediniyoruz. Doğal kaynakların azalması, çığ gibi büyüyen hatta mahallemizdeki çöp konteynırlarına bile dikkat ettiğimizde göreceğimiz günlük atık yığınları, kirlenen sahiller, çöplüğe dönen denizler ve daha pek çok insan kaynaklı ekolojik sorunlardan haberdarız. Haberdarız da kaçımız bireysel olarak alınacak önlemlerin, kendi alışkanlıklarımızda yaratacağımız değişimlerin; suyuna, havasına,enerjisine muhtaç olduğumuz bu dünyada fark yaratacağını düşünüyoruz? Dahası hangimiz kendi çocuklarımıza; yaşadığı çevreye karşı daha duyarlı olması, enerjisine, suyuna, muhtaç olduğu toprağına sahip çıkması için gereken bilinci kazandırabiliyoruz?
Meslekte geçirdiğim yedi yılda öğrencilerimde değiştirmekte ya da kazandırmakta en çok zorlandığım davranışlardan biridir ekolojik kaygı. İhtiyacından fazla suyu düşünmeden harcayan,geri dönüşümden bihaber hesapsızca kağıt, ambalaj atığı, plastik, cam ve alüminyum çöpü gibi atıkları sağa sola atan, elektriği gereksiz kullanan,tarımsal sürecinin ne kadar emek ve zaman gerektirdiğini bildiği halde yemeğini tabağında bırakan, konuya dikkat çekildiğinde ise: “Öğretmenim ben tek başına neyi değiştirebilirim ki?” savunması yapan çocukları gördükçe çaresiz kalıyor, onların geleceği için endişeleniyorum.
Ekolojik kaygı, daha küçük yaşlarda ailede görülerek kazanılan davranışlar bütünüdür. Dünya sayemizde daha da yaşanılmaz hale gelmeden, gençlerimize solunacak temiz hava, içecekleri bir damla su bırakabilecek bir ortam hazırlamak adına; gelin davranışlarımızla onlara örnek olalım, onlarla konuşalım, doğaya ve çevreye saygı duymalarını, onları sahiplenmelerini sağlayalım. Çünkü ben onların geleceği için bu bilinci aşılamaktan vazgeçmeyeceğim.Temiz ve enerjisi bol günler dilerim.
Müge BULUT
Fen Bilimleri Öğretmeni