Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Eğlence mi? Eğitim mi?
Eğlence mi? Eğitim mi?
Eğlence mi? Eğitim mi?

Çocuklar Teknolojiyi Ne Amaçla Kullanıyor?


Teknoloji hayatımızın her alanında karşımıza çıkan ve hayatımızı kolaylaştıran bir etmendir. Cep telefonu, tablet, bilgisayar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olup, teknoloji sayesinde “bilmiyorum” kelimesini neredeyse hiç kullanmıyoruz. Birisi bir şey mi sordu, kafanıza bir şey mi takıldı, çıkar telefonu, aç interneti, gir google’a sor hemen öğren. Bilgiye ulaşmak artık bu kadar kolay.

Hayatımızı bu kadar kolaylaştıran, doğru kullanıldığında, bir çok alanda uzmanlaşmamızı sağlayan teknoloji ve teknolojik aletler peki çocuklarımız tarafından doğru kullanılıyor mu?

Neredeyse ilkokulun son senelerinde çocuklar cep telefonları ve tabletlerine kavuşuyorlar. Aileler bu aletleri almak istemese de, erken olduğunu düşünse de maalesef çocuklarının ve mahalle baskısına dayanamamakta ve sonunda teslim olmaktadırlar.

Peki çocuklar binlerce liralık bu aletleri ne için kullanıyorlar?

Evet binlerce lira verilerek alınan bu  teknoloji harikalarının sadece birkaç önemsiz kullanım amacı mevcut. Sosyal iletişim ağları ve oyunlar bu alanların başında geliyor. Sabahtan akşama kadar yan yana olan çocuklar ellerindeki telefonlar aracılığıyla yatma saatine kadar iletişim kurmaya devam ediyorlar. Ayrıca online oyunlar çocuklarımızı esir alarak saatlerce masa başından kalkmalarına engel oluyor maalesef. İnternet kullanımı ve diğer etkinlikler arasında sağlıklı bir denge kuramadıklarından, bu dengesizlik hem derslerinde başarılı olmalarına engel oluyor hem de kişisel gelişimlerine büyük bir darbe vuruyor.

Peki ya çözüm nedir?

Öncelikle çözümün başı problemin farkına varmak. Sizin için problem gözükmeyen bir olayda harekete geçemezsiniz. Teknolojinin çocuklarımıza hatta hepimize verdiği zararların farkına varmamız lazım. Aile bu konuda elbette en önemli kurum. Ortaokul çağındaki bir öğrencinin akıllı telefona değil, oyun oynamaya (sokakta arkadaşlarıyla, evde ailesiyle) kitap okumaya araştırmaya keşfetmeye ihtiyacı vardır. Eğitici, eğlendirici, sosyalleştirici vazgeçilmez bir öğe olarak hayatımıza giren internetin kullanım süresi aileye ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarımızın internet kullanımı ile diğer etkinlikler arasında sağlıklı bir denge kurmasına yardımcı olacak bazı ayrıntılara değinecek olursak,

Bilgisayar ve tabletler çocuklarımızın odasında olmamalı. Çünkü bilgisayar dediğimizde çocuklarımızın aklına gelen internettir. İnternet deyince de sosyal iletişim ağları (facebook, twitter, periscope, instagram vs) zihinlerinde canlanıyor, ilgi ve dikkatleri dağılıyor, yapmak zorunda oldukları sorumluluklarından uzaklaşıyorlar. Tüm ailenin beraber bir arada olduğu ortamda yani salonda olması daha faydalıdır. Elbette oyun oynamasınlar veya sosyal iletişim sayfalarında gezmesinler demiyoruz. Gerek şiddet içerikli gerekse cinsel içeriğe sahip olan sayfalardan uzak kalmasını istiyorsanız bilgisayar kullanımın denetimi ailelerde olmalıdır. Bu tedbirlerin yanında sürekli çocuğumuzla iletişim kurmalı, bu aletlerin kullanım amaçları ve doğru kullanımları hakkında çocuklarımızla istişare etmeliyiz. Önemli olan aile üyelerinin hep birlikte vakit geçirecekleri zamanı da dikkate alarak, herkesin üzerinde anlaştığı bir süre belirlemektir. Bu kural her ailenin kendi sistemine göre ayarlaması gereken bir kuraldır.                          

 

Gül ÇETİN

Rehber Öğretmen


  • Paylaş

Ortaokul 1985 0 30 Mart 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları