Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Dilin Zenginliği
Dilin Zenginliği
Dilin Zenginliği

Türkçe'miz


Bir dile yabancı kelimerin alınması doğru mudur, yanlış mıdır?

Öncelikle, bu sorunun cevabını bulabilmemiz için dilin nasıl bir varlık olduğunu öğrenmemiz gerekir. Dil, canlılar gibi nefes alıp veren bir yapıdadır. Nasıl bir canlının oksijene ihtiyacı varsa dilin de aynı soluğa ihtiyacı vardır. Etkileşim halinde olduğu diğer dillerle kelime alışverişinde bulunmazsa zenginleşemez ve bir kısır döngünün içinde yok olur gider. Bu yüzden komşularımızı seçerken ya da iletişimimize dikkat ederken nasıl özenli davranıyorsak kelime paylaşımında da aynı hassasiyeti göstermeliyiz.

Türkçemiz anlam özelliği bakımından dünyanın en zengin dillerinden biridir. Az kelime ile çok şey anlatma yapısı olan dilimizi korumak, bu dili kullanan her insanın asli vazifesidir. Peki yabancı kelimeleri kullanırsak dilimize zarar vermiş olur muyuz?

İşte bu noktada dikkat etmemiz gereken durumlar ortaya çıkmaktadır. Bir kelimeyi kendi dilimize alırken, olduğu gibi kabul etmek kesinlikle dönüşü olmayan bir hatalar zincirini oluşturacaktır. Kelimeyi alırken kendi dilimizin ses ve şekil özelliklerine göre değiştirmek, uygun hale getirip o şartta kullanmak en doğrusudur. Nitekim Mustafa Kemal Atatürk'ün de çalışmaları bu yönde olmuştur. Mesela geometri terimlerini Türkçeye çevirmesi bunun en güzel örneğidir.

Sonuç itibariyle bize düşen görev popüler kültürün yoğun baskısını dilimizin üzerinden kaldırmaktır. Zira en büyük saldırı bir milleti millet yapan değerlerin başında gelen Türkçe'ye yapılmaktadır.

Mehmet ÖZKAN

Türkçe Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1694 0 01 Haziran 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları