Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Dijital Kaynaklara Ulaşım
Dijital Kaynaklara Ulaşım
Dijital Kaynaklara Ulaşım

Dijital Kaynaklara Ulaşım


Bugünkü bloğumuzda öğrencilerin bilgiye ulaşmak için kullandığı yöntemleri ele alacağız. Bilgi ve iletişim çağında en çok kullanılan yöntem olan teknolojik aletlerle çevrimiçi dijital bilgi kaynaklarına ulaşım çok hızlı ve çok kolay hale gelmiştir. Ancak bu kolaylık öğrencilerimizi çoğu zaman doğru bilgiye ulaşmak konusunda yanıltabiliyor. Öğrencilerimiz,aranan konu başlığına ait sonuçları sorgulamadan ve incelemeden körü körüne doğru bilgi olarak alabiliyor.

Günümüz ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin araştırma yapmak denince akıllarına ilk gelenin google.com’a girmek, aradıkları konu başlığına ait en üstte çıkan sonuçlara tıklamak ve ödev paylaşım siteleri ile forumlardan aldıkları sonucu doğru kabul etmeleriyle araştırma gerçekleşiyor. Sadece bir kaynağa ait sonuçları bilgiye ulaşım olarak algılayan öğrenciler, o bilginin kaynağını, kim tarafından eklendiğini, gerçekten de doğru olup olmadığını ise hiç akıllarına getirmiyorlar. Unutulmamalıdır ki kullanılan bilginin doğruluğu,bilginin güvenilirliği ve bilginin kapsamı unsurları göz önüne alındığında; öğrencilerimizin kullandığı yöntem genelde gönüllü kullanıcıların önceden paylaşmış olduğu, çoğu websitesinde aynı yazının ve ya içeriğin kendini tekrar ettiği gözlemlenmiştir. Paylaşılan bu içerikler kısmen doğru olsa da bilgi kirliliğine yol açan bir çok forum sitesi ve ödev paylaşım sitesi bulunmaktadır.

Yazımızı sonlandırırken ödev araştıran ve öğrencilerimizin gerçekten de doğru ve güvenilir bilgiye mi ulaştıklarıyla ilgili birkaç ipucu vermek istiyorum.

• Öncelikle herhangi bir yöntemle ulaşılan websitesinin forum sitesi ve ya ödev paylaşım sitesi mi olduğuna dikkat edilmelidir.

• Mutlaka yazının nereden alındığına dair kaynağın olup olmadığına bakılmalıdır.

• Doğru olduğuna inanılan bilgiye ait sonuçlar için birkaç kaynaktan daha araştırılan bilgiler karşılaştırılmalı, sağlaması yapılmalıdır.

• Google’a ait ileri düzey arama teknikleri kullanılarak akademik metinlere ulaşılabilir. o Alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından paylaşılan dijital belgelere erişim sağlanabilir.

PowerPoint sunumları(ppt), Elektronik kitaplar(e-books),

Taşınabilir Belge Biçimi(Portable Document Format/pdf)

Şimdi ileri düzey arama tekniklerine birkaç örnek verelim;

• Filetype:dosya uzantısı -> Kullanımı= filetype:ppt kurtuluş savaşı

• AND -> kurtuluş AND savaşı

• “Kurtuluş Savaşı”

• scholar.google.com.tr -> Google Akademik sayfalara ait sonuçları gösterir.

Hüseyin KURT
Bilişim Teknolojileri Öğretmen


  • Paylaş

Ortaokul 1652 0 28 Temmuz 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları