Ders çalışma alışkanlığı kazandırmanın yolları
Ders çalışmak, pek çok öğrenci açısından yerine getirilmesi zor bir sorumluluktur. Çünkü sorumlu olduğu dersler ve sorularda kendisinin pek bir etkisi katkısı yoktur. Öğrencilik hayatında geleceğini belirleyen sınavlarda kendisine “Senin geleceğin,senin dışında belirlenen kurallara bağlıdır ve sen bu kuralları uygulayarak hayatına yön verebilirsin.” denilmektedir. Dolayısıyla öğrenci kendi geleceğine kendisinin katkıda bulunmadığı uygulamalara adapte olmaya çalışarak hazırlık yapmaktadır. Tıpkı kişinin kendi evindeki hayatını, başkalarının yönetmesi gibi. Siz böyle bir hayattan ne kadar zevk alırsınız? Aynı durum öğrencilerin ders çalışma alışkanlığını geliştirmeye çalışmaları için de geçerlidir.
Bu zorlu süreçte, öğrenciler yanında birilerinin, özellikle günlük hayatın stresinden, çıkmazlarından sığındığı ailesinin desteğine ihtiyaç duyar. Aileler çocuklarına destek olmak için ciddi bir maddi seferberlik içerisine girer. En iyi okullar, özel hocalar, en lüks cep telefonları en iyi marka kıyafetler...Karşılığında istedikleri sadece çocuklarının ders çalışması ve başarılı olmasıdır. Fakat bu zorlu süreçte, yapılan fedakârlıkların yanı sıra ihmal edilen bazı davranışlar da söz konusudur. Sıcak, samimi bir ortam!
Öğrenci ders çalışıp, başarılı olduğu zaman övgüler sıralanır, yanağına bir öpücük kondurulur, tolerans sınırı genişler. Fakat başarısızlık girdabına girdiği zaman kıyas yapmalar, soğuk savaşlar ve yasaklar gündeme gelir. Peki, çocuğunuzun değerinde ne gibi bir değişme oldu? Size göre hiçbir değişiklik yok fakat çocuğunuzda oluşan değersizlik hissi aranızda duvarları örmeye başladı ve erişilmez bir duruma geldi. Bir zamanlar ders çalışması için ayırdığınız zamanı psikologlara harcamaya başladınız.
Çocuğumuzun ders çalışmamasına ve başarısızlığına sessiz mi kalacağız. Elbette hayır. Önce ders çalışmaya engel olan faktörleri tespit edeceğiz,sonra bu engelleri giderme aşamasına geçeceğiz.Çocuğunuz neden ders çalışmıyor veya neden ders çalışmayı bıraktı? Okulda bir sorun mu yaşadı, arkadaşıyla mı tartıştı, şahit olduğu bir olaydan mı etkilendi veya sizden görmek istediği duygusal desteği alamadı onun üzüntüsünü mü yaşadı? Eğer çocuğunuzun yanında olarak bu sebepleri araştırırsanız ve bu sorunları gidermesi için onun yanında yer alırsanız, istediğiniz başarıyı elde etmiş olursunuz. Yargılamak değil, yardım etmek. Kıyaslamak değil, ona birey olduğunu hissettirmek. Hediyelere boğmak değil, sevgi havuzunda yüzdürmek..
Bu yolda çocuğunuzdan ders başarısı için beklediğiniz sabrı, kendiniz de gösterirseniz, verimli sonuç alırsınız. Sevginin ve ilginin açamayacağı hiçbir kapı yoktur.
Sevgi dolu ve başarılı bir yıl diliyorum.
Olcay TEKEL
İncek Lise Rehber Öğretmeni
Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?