Beylikdüzü Okyanus Koleji, İlkokul | Haber | Beylikdüzü Okyanus Koleji 3. Sınıflardan Sosyal Sorumluluk Projesi
Beylikdüzü Okyanus Koleji 3. Sınıflardan Sosyal Sorumluluk Projesi Beylikdüzü Okyanus Koleji 3. Sınıflardan Sosyal Sorumluluk Projesi
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Beylikdüzü Okyanus Koleji 3. Sınıflar bir sosyal sorumluluk projesi başlatıp, öğrencileri ve annelerini buna dahil ederek çevre bilinci oluşturmaları sağlanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 3 büyük bidon atık yağ toplanmıştır.

       Beylikdüzü Okyanus Koleji 3. Sınıflar sosyal sorumluluk projesi başlatıp, öğrencileri ve annelerini buna dahil ederek çevre bilinci oluşturmaları sağlanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 3 büyük bidon atık yağ toplanmıştır. Kampanya süresince bilgilendirmeler yapılmış atık yağ biriktirip okula getiren öğrencilerin annelerine verilmek üzere bereket şişeleri yapılmıştır. Bu şişeleri mutfakta buzdolabına yapıştırarak her an hatırlamaları amaçlanmıştır.

Bitkisel Atık Yağların Zararları Nelerdir ?
       Son yıllarda ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmuştur. Bu artışın sonucu kullanılmış bitkisel yağ atıkları da artmıştır. Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atıksu arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır. Atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin % 25’ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Yukarıda sıralanan olumsuzluklardan dolayı Gelişmiş Ülkelerde ve ülkemizde kullanılmış bitkisel yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasaktır. Bu tür yağların kanala dökülmesi önlendiği için gelişmiş ülkelerde atık suların kirlilik yükü Türkiye’deki evsel atıksulara göre daha düşüktür.

       Kanalizasyona dökülen yağlar atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Evsel atık sular genel olarak biyolojik olarak arıtılırlar. Evsel atık su içinde bulunan yağları biyolojik olarak arıtmak mümkün değildir. Ayrıca biyolojik arıtmada faaliyet gösteren bakteriler yağ ve gresle kaplanarak aktiviteleri engellenir. Atık suyun KOI ve BOI’sinde ciddi artışlara neden olur. Sonu arıtma ile bitmeyen atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.Bitkisel yağ atıklarının çöp içerisine atılması veya dökülmesi yasaktır. Çöpe dökülen atık yağlar çöp depolama alanında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır. Çöp depolama alanı işleticileri kızartma yağlarının çöpe karışmamasını isterler. Kullanılmış yağlar yer altı sularının kirlenmesine neden olabilir. Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok çok pahalı ve zordur. Yer altı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır. Köpekler, ayılar ve bazı kuş türleri (martı gibi) bitkisel ve hayvansal yağ atıklarını severler. Bu durum hayvanların bu depolama alanına gelmesine neden olur.


Haber
:
Sabriye Kayaş
Editör
:
Hüseyin ÜNSAL
Fotoğraf
:
sabriyekayaş
Tarih
:
19 Ocak 2018, Cuma 08:58
Okunma
:
1.027 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları