Beykent Okyanus Koleji, Ortaokul | Haber | "Dünya Pi Günü"nde Renkli Etkinlikler
"Dünya Pi Günü"nde Renkli Etkinlikler "Dünya Pi Günü"nde Renkli Etkinlikler
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Eğlenceli etkinliklerle öğrencilere matematiği sevdirmeyi amaçlayan Beykent Okyanus Koleji'nde, 14 Mart Dünya Pi Günü kutlamaları heyecanlı ve renkli etkinliklerle sahne oldu.

Beykent Okyanus Koleji, ünlü matematik sabiti Pi Sayısı'nı (3,14) zihinlere kazımayı ve öğrencilere eğlenerek öğretmeyi hedefleyen 14 Mart Dünya Pi Günü'nü bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlamayı ihmal etmedi.

Pi günü her yıl 3.ayın 14.günü ‘’Dünya Pi Günü’’ olarak kutlanmaktadır. 14 Mart Dünya Pi Günü kutlama programı kapsamında, okulumuz 7.sınıf öğrencilerine düzenlenen etkinliklerde gün boyu pi sayısıyla ilgili bilgilendirmeler yapıldı. “"Pi" logosu taşıyan pastalar yarışması”, "Pi sayısının basamaklarını ezberleme" , "Pi ile başlayan kelimeler yazma" ve “ Pi konulu karikatür ve resfebe” yarışmaları düzenlendi.

 

Pi sayısı M.Ö. 20yy’a kadar eski tarihiyle insanları çok uğraştırmıştır. Tekerleğin icadından bile önce insanlar daire denen şekli fark ettiler ve çapı ile çevresi arasında bir ilgi olduğunu buldular. Yunan alfabesinde 16.harf olan ‘’pi’’ harfi kullanımıyla pi sayısı popüler hale getirildi. Dairenin çevresinin çapına olan oranının aynı olduğunu fark eden insanoğlu bu sayıyı bulmaya çalıştı.

Günümüzde Pi Hitaci Süper Bilgisayar ile 400 saate aşkın bir sürede 1.24 trilyon basamağa kadar hesaplanmıştır.

1436 yılında ünlü Semerkantlı Türk Matematikçi Giyasüddün Cemşid El Kaşi,ilk pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamıştır. Risalet’ül fi Mahifül ‘’Daire’’ isimli eserinde Pi için verdiği değer 3.1415926535898732’dir.Bu zamanın matematikçilerinden 200 yıl daha ileride olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca ondalık sayılarla ilgili ilk bilgiler yine bu Türk bilgine aittir.1596 Yılında Lodolph, Pi’yi 35 basamağa kadar Abraham 1699 yılında 72 ondalığa kadar hesaplamışlardır.

 

Daha sonra yarış kızmış, bilgisayar icat edildikten sonra IBM ile 704.160ondalığa,1991’de Chundnovcky Kardeşler Pi’yi 2.260.321.363 ondalığa kadar hesaplamayı başarmış, bilgisayar kilitlenmiş ve hata vermiştir.1999 Prof. Kanada Başkanlığı’nda değişik üniversitelerden gelen bir araştırma grubu, Tokyo Üniversitesi’nde pi sayısını 206.158.430.300 ondalığa kadar hesaplamış ve son olarak kasım 2002’de yine Prof.Kanada Başkanlığı’nda 9 kişilik bir araştırma grubunun 5 yıl süren program hazırlama safhasından sonra Tokyo Üniversitesi’nde Hitaci Süper Bilgisayar ile 400 saate aşkın bir sürede 1.24 trilyon basamağa kadar hesaplamayı başarmışlardır. Peki bu insanlar bu değerleri nasıl bulmuşlardı? Kesin bir şey söylemek olanaksız ama bir tahmin yürütebiliriz. pi sayısının değerini bulmak için en kolay yol bir daire alıp çapını ölçmek ve ikisini birbirine bölmektir.

Etkinlik kapsamında yapılan yarışmalarda ilk olarak Pi Sayısı'nın Basamaklarını Ezberleme Yarışması yapıldı. Bu yarışmada Pi Sayısı'nın 148 basamağını ezberleyen 7 B sınıfı öğrencilerimizden Mahmut Emir Demirci birinci ,7 A sınıfı öğrencilerinden Emirhan Sargın isimli öğrencimiz ikinci oldu. Ardından pi hecesiyle başlayan kelime türetme yarışmasında 7-C sınıfından İsmail Görkem Ergüne birinci yine aynı sınıftan Efruğ Nisa Çelik ikinci oldu.En iyi Pi temalı yiyecek hazırlama yarışmasında 7-A sınıfı öğrencilerimizin hazırladıkları yiyecekler jüri öğretmenlerimiz tarafından birinci seçildi. Tüm etkinliklerden sonra öğrenciler Pi şeklindeki pasta, kurabiye ve börekleri afiyetle yediler. Ayrıca etkinliklerden önce Pi sayısıyla ilgili öğrencilerin dikkatlerini çekebilme adına videolar izletildi.


Haber
:
Emrah Karatepe
Editör
:
İbrahim Aslan
Fotoğraf
:
Nurseren UÇAR
Tarih
:
14 Mart 2018, Çarşamba 12:19
Okunma
:
3.140 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları