Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak organik gübreye dönüşmesi olayına kompostlaşma denir. Kompost değişik şekillerde ve değişik araçlar kullanarak elde edilebilir.
Biz de Fen Bilimleri zümresi olarak 7. Sınıf öğrencilerimiz ile kendi kompostumuzu hazırlayarak evdeki gıda atıklarını ayrıştırma, atık olan ve geri dönüşebilen malzemleri belirleme sürecinde EVSEL ATIK ünitemiz kapsamında çalışma yaptık.
Bu süreçte öprencilerimizin evden getirmiş oldukları gıda atıklarında kompost hazırlamada kullanılabilecek malzemeri belirledik.
Kompost nelerden yapılır?
Yeşil malzemeler:
* Sebze-meyve kabukları ve artıkları
* Taze otlar, çimler
* Çay atığı
* Yeşil yapraklar
* Yumurta kabukları (gübrenin kalsiyum değerini arttırır)
Kahverengi malzemeler:
* Dallar ve ağaç kabukları
* Fındık-ceviz kabuğu
* Talaş
* Kuru yapraklar ve çam iğneleri
* Saman, sap
Komposta neler konulmaz?
* Et, balık, süt gibi hayvansal ürünler
* Kedi köpek dışkısı
* Yağlı yiyecek artıkları
* İşlenmiş kağıtlar
* Çocuk bezi veya hijyenik ped/tampon
* Üzerinde tohumları bulunan otlar
* Kahve ve çay poşetleri
* Limon, portakal, greyfurt gibi asitli meyveler
* Plastikler
Haber | Ayhan Erzi | |
Editör | Murat AKDEMİR | |
Fotoğraf | Gamze Öner | |
Tarih | 01 Mart 2019, Cuma 08:35 | |
Okunma | 938 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?