Bayrampaşa Okyanus Koleji, Fen ve Proje Lisesi | Haber | YKS’ye En Doğru Üniversiteyi Kazanmak İçin Giriyorsun
YKS’ye En Doğru Üniversiteyi Kazanmak İçin Giriyorsun YKS’ye En Doğru Üniversiteyi Kazanmak İçin Giriyorsun
  • Paylaş
YKS’ye En Doğru Üniversiteyi Kazanmak İçin Giriyorsun

İşte beklenen tarihler geldi. Senin gelecek hayalin için önemli bir aşama olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı bu hafta sonu uygulanıyor. Ve bu yazıyı seninle paylaşıyoruz çünkü hem bazı önemli hatırlatmaları yapmak hem de motive olmanı istiyoruz.

 

Sınava Giderken Aklında Bulunsun

Temel Yeterlilik Testi 15 Haziran Cumartesi ve Alan Yeterlilik Testi ve Dil Testi 16 Haziran Pazar Günü. Son bir hatırlatma olması için; TYT ve AYT 10:15’te başlayacak ancak sınav salonlarında en geç 10.00’da hazır bulunmalısın. Saat 10.00 olduktan sonra adaylar sınav binalarına alınmayacak. Bu nedenle sınav yerinde 1 saat öncesinde yani 09.00’da hazır olmakta fayda var. Yabancı Dil Testi de pazar günü saat 15:45’te yapılacak ve 15.30’dan sonra adaylar sınavın yapılacağı binalara giriş yapamayacak.

Sınava gelirken, o oturum hangisi ise TYT ise TYT Giriş Belgesi, AYT ise AYT Giriş Belgesi, Dil Testi ise Dil Testi Giriş Belgesiyle birlikte üzerinde fotoğrafının bulunduğu kimlik belgenin yanında bulunması gerekiyor. Eğer halen nüfus cüzdanında fotoğrafın yoksa hemen nüfus müdürlüğüne başvurmalısın.

Sınavda kullanacağın kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker sınav salonunda sana verilecek. Eğer istersen yanına, etiketi sökülmüş pet şişede su alabilirsin.

 

YKS Senin İçin, Sen YKS İçin Hazırlandın.

Sınav bu hafta sonu ancak sen aylar hatta yıllar öncesinde kendin için en doğru bölümü kazanmak için hazırlıklara başlamıştın. Eğer Okyanus Kolejleri öğrencisiysen, 9. Sınıftan itibaren Üniversite Hazırlık Sistemi içinde derslerin, müfredatın, kaynakların sistemli bir şekilde seni destekledi. Her öğretim yılı başlangıcında MAPP Kariyer Testi ile gelecek hayalini somutlaştırıp onu bir plan bir proje haline getirmeye fırsat buldun. Kariyer Kulüp faaliyetlerinle sınav çalışmaların için amaçlar buldun. Motive oldun, motive kaldın. Kariyer rehberliğinden başka sınav rehberliğini, yükseköğretim kurumlarına geçiş sürecinde uzman rehber öğretmenlerden aldın. Her bir yazılı, her bir AYT-TYT deneme sınavı sonucunda konu konu geri bildirim yapan Okyanus Pusulam ile performansını objektif değerlendirdin, TYT-AYT ders saatlerinde ve etütlerinde destek alabildin. Yine 9. Sınıftan itibaren Pusulam uygulamasında üniversite tercih listeni oluşturup hedefli çalıştın.

 

Ve Sınavda En Çok Sen Olmalısın!

Unutma, sınavda olabileceğinin en iyisi olmak için orada olacaksın. Sınav yerine vardığında, okulun merdivenlerini çıktığında, sıraya oturduğunda, kitapçık önüne konduğunda; bunu defalarca, hem okulda, hem yıl içinde üniversitelerde uyguladığımız deneme sınavlarında hem de zihninde prova etmiş olduğunu bileceksin. Hatta kitapçıklardaki sorular dahi sana çok tanıdık gelecek. Çünkü tüm antrenmanların zaten bu günler içindi.

 

Sen Hazırsın!

Bu öykünün kahramanı sensin. Hatırla, sen aylar öncesinde bir tercihte bulundun. Belki yıllar öncesinde… Dedin ki “Benim bir etkim var. Benim bir iradem var. Ya olup bitenlerden etkilenen biri olacağım ya da sorumlu davranıp, bu serüvenin belirleyicisi olacağım.” Bunu sen söyledin. Sözcüklerle dememiş olsan da o okula her geldiğinde, arkadaşlarında, öğretmenlerinle o konuları işlediğinde, çalışma programı yaptığında, okul çantanı her hazırladığında, konu anlatım kitaplarını sayfa sayfa, satır satır okuduğunda, konuyu anlamak için kafa yorduğunda, katıldığın TYT-AYT Deneme sınavlarında, soru bankalarını test test, soru soru işlediğinde “ben başaracağım” dedin.

 

Her Biri İlk Soru Olacak.

Sınavda her soru senin ilk sorun olacak. Yanında 14-15-16 ne yazarsa yazsın, sen o kitapçıktaki testlerin her bir sorusuna, ‘sınavın ilk sorusu’ olarak yaklaş. Bu teknik, her sorunun ayrı, özel, bağımsız olduğunun bilincidir. Yirminci soru da olsa yetmişinci soru da olsa; bir nefes alış verişi, gözlerini birkaç saniye için kapatıp dikkatini dinlendirip doğru yanıtı bulmak için işe koyulacaksın.

 

Emeğine Güven Ve Kendine Saygı Duy.

Sınavda test edilecek konular senin için sürpriz olmayacak. Yıllardır o konular ve soruları ile uğraştın. 11. ve 12. Sınıfta ise YKS için daha da yoğunlaştın. Kimse ama kimse senden, sen bile kendinden emek vermediğin şeyin karşılığını beklemiyor. Hakkını istiyorsun. Ve hakkı için çaba gösteren bir insandan daha fazla saygıyı hak eden kim olabilir. Kendine güven ve en az, kendine güvendiğin kadar kendine saygı da duy.

 

Heyecanını Koru

Sınav anında yaşayacağın duygu heyecan olacak. Bu heyecan senin “nihayet” heyecanın olacak. Bu kaygı değil coşku olacak. Sana garip gelecek belki ama bu duygu bugüne kadar seni motive eden umudun, bu güne kadar çalışmanı sağlayan inancın ta kendisi. Bu heyecan sevince dönüşecek. Okulunda arkadaşlarınla, rehber öğretmeninle; yeteneğine uygun, yatkın olduğun kariyer için pek çok çalışma yaptın. Hatırla.

Hani, her sınavdan sonra kendine “daha iyisini yapabilirdim” diyordun ya işte bugün, olabileceğinin en iyisi olacağın gün. Okuduğunu anlamak için, o sözcüklerin, sembollerin, işaretlerin, sayıların sana hatırlatmasına, bağlantılar kurmasına izin ver. Sınavda çabuk ol ama acele etme. Gözlerinin, kulaklarının, parmaklarının beynine taşıdığı bilgileri orada, sınav sırasında kolayca çağıracaksın.

 

Takılma, Devam Et. Turlama Tekniğini Kullan.

Kimi soruları yanıtlamak güç gelebilir. Baktın ki soruda bir direnç var, o soruyu geç. Diğer soruya ilerle, yeni soruya bak. Bu adeta bir pazarlıktır. Senden yanıtı gizleyen soru birazdan “tamam tamam, gel.” diye arkandan seslenecektir. Sen duymazdan gel. Onun yanına sonra bakacağım işareti koymuştun zaten. Sonra dönersin. Diğerlerini bitir ve hazır olduğunda tekrar onu. Bu turlama tekniğidir. Ve yine unutma bu sorular daha önce uğraştığın bir soru olarak değil yine ‘ilk soru’ olarak düşün değerlendir.

Testteki her bir soru aynı puan değerinde. Kolayı, ortası, zoru yok. Soru sorudur. Kimi az kimi çok ilgi bekler. Sen de her birine hak ettiği ilgiyi ver. Ve her bir soruya dikkatini eşit şekilde odakla. Sınav süreleri uzun. Yorulabilirsin, sıkılabilirsin. Ancak gün bugün, fırsat bu fırsat diye bil. 20-30 saniyelik zihinsel molalarla kendini dinlendir.

 

Nefes Al, Tazelen, Devam Et.

Saatlerce aynı yerde oturup, binlerce kelime okumak, yazmak sürekli rutin hareketler yapmak kolay bir iş değildir. Sınav sırasında sıkılman, yorulman doğal. Ancak sınav sırasında yapabileceğin basit bir egzersizle dinlenip, tazelenip doğru yanıtları bulmaya devam edebilirsin.

Sınava rahat, bedenini sıkmayan, dikkatini dağıtmayacak kıyafetle gir. Rahat olmayan kıyafetler, sağlıklı olmayan bir oturuş biçimi, hareket alanının darlığı, tüm bunlar bedensel yorgunluğa neden olur. Dikkatin de bedendeki ağrı, sızı, rahatsızlık neyse onunla ilgilenmek ister. Oysa dikkatin sorulara, yanıtları bulmaya odaklanmalı. Sınavda mümkün olduğunca yorucu olmayan doğru bir oturuş pozisyonu almalı. İskelet sistemini yormayacak, sırtını, belini, boynunu, kaslarını yormayacak beden halini yakala. Giyiminle iyi görünmek istiyor olabilirsin ama kıyafetlerin bedeni sıkmamalı. Ve sınavda, şimdi bahsedeceğim basit, oturduğun yerde yapabileceğin rahatlama hareketleri sana yardımcı olacaktır.

  • Sırtına yaslan ve diyafram kasını kullanarak ağır ağır üç derin nefes al. Verirken de daha yavaş, sakince ver.
  • Nefes alırken içine bir temizlik hissi dolsun. Bunu zihninde canlandır. Burnundan önce ciğerlerine ve sonra tüm bedenine, seni tazeleyen soluğun taşındığını hisset. Beynine sakince ulaşan oksijenin, senin hatırlamanı sağlayacak hücrelere ulaştığını, onlara enerji verdiğini düşün.
  • Sonra kollarını hafifçe kaldır. Birkaç saniye böyle kal. Boynundaki, sırtındaki, göğsündeki kasların rahatladığını fark et. Bunun birkaç saniye keyfini çıkar. Birkaç saniye de oturduğun yerde çeneni, gövdeni yukarıya doğru çek.
  • Sonra ileriye doğru bakarken kollarını, omuzlarını iki yanına serbest bırak… Orada neden bulunduğunu, şimdi neyi daha iyi yapman gerektiğini kendine hatırlat.
  • Dikkatini ayak parmaklarından, bileklerine, baldırlarına, uyluklarına, kalçana gezdir ve gevşediğini, dinlendiğini fark et. Bir dakika kadar kısa bir sürede tüm bedeninin dinlendiğini hissedeceksin. Bu bilinçli rahatlama ile tazelenmiş, yenilenmiş enerjiyle olabileceğinin en iyisi olmaya devam et.

Unutma ki bu sınav senin için hazırlandıysa sen de bu sınav için hazırlandın. Biz öğretmenlerin sana bütün kalbimizle başarılar diliyoruz, denemelerinden, daha önceki sınavlarından çok daha iyi sonuçlar elde edeceğine inanıyoruz.

Okyanus Kolejleri
Lise Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı
Bora Serhat Çelik

 


Haber
:
Okyanus Web Ofis
Editör
:
Okyanus Web Ofis
Tarih
:
13 Haziran 2019, Perşembe 13:00
Okunma
:
21.613 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları