1987 yılında kurulan herhangi bir kar amacı gütmeyen, dünyadaki gençlerin, bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmak ve başarılı bir eğitim süreci için yapılması gerekenleri değerlendirmek amacıyla kurulan MILSET (International Movement for Leisure Activities in Science and Technology) dünyanın dört bir yanında başarılı çocuklara fırsat veren fuar ve yarışmalar düzenliyor. Bu büyük organizasyonlardan biri olan MILSET ASİA Expo Science fuarı/yarışması 10-16 Aralık 2016 tarihleri arasında Umman’da Sultan Qaboos Üniversitesinde gerçekleşti.
Okyanus Koleji Ortaokul öğrencileri Mustafa Velibeyoğlu ve Soorena Benham Rad hazırlamış oldukları proje çalışmasıyla fuarda büyük ilgi topladı ve çalışmalarıyla en çok ziyaret edilen bilimsel proje stantı oldular. Çalışmalarını 5 gün boyunca farklı ülkelerden gelen ekiplere ve Umman halkına İngilizce olarak sundular. Organizasyonun sonunda fuardaki en başarılı 4 projeye verilen “EN BAŞARILI PROJE” madalyasını kazandılar.
Organizasyona Tayland, Kanada, Rusya, Brezilya, Lübnan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Katar, Bahreyn, Yemen, Ürdün, Güney Kore, Tayvan, Oman ve Türkiye' den katılım hakkı kazanan yüzlerce öğrenci katıldı. Türkiye’yi temsil eden tek grup Okyanus Koleji öğrencileri Mustafa ve Soorena oldu.
Öğrencilerimizin yapmış olduğu çalışmayı, Kraliyet ailesinden Devlet Başkanı, Umman Milli Eğitim Bakanı ve birçok ülke temsilcisi stantlarına gelerek dinledi ve başarılarının devamını dilediler.
Mustafa ve Soorena’ nın projeleri nedir?
Bilimsel çalışmalara olan ilgileri sayesinde okullarında bulunan BARGEM ((Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) birimine katılan öğrencilerimiz Fen öğretmenleri Aysel Özlem ile beraber KONTROLCÜ LAZER adını verdikleri bir ürün tasarladılar.
Bilindiği gibi tüm dünyada insanların en sevdiği yiyecek gruplarından biri kızartmalardır. Kızartılmış ürünlerin ayrı bir lezzeti vardır. Ancak bu ürünlerin kızartıldığı yağların kaç kez kullanıldığı son derece önemlidir. Çünkü belli sayıda kızartma işleminden sonra kullanılan yağda oluşan serbest radikaller insanlarda kanser oluşumunu tetikleyen en zararlı maddelerdir.
Mustafa ve Sorena, öğrenmiş oldukları Fizik ve Kimya bilgilerini kullanarak lazer ışınlarının sıvılardaki kırılma açılarından faydalandılar ve oluşturdukları mekanizma sayesinde bir yağın kaç kez kızardığını ve artık kullanılıp kullanılamayacağını belirleyen bir ürün yaptılar. Kontrolcü lazeri annelerinin evde kullanması için tasarlayan öğrenciler aslında gıda güvenliği sektöründe kullanılabilecek basit ama güvenilir cihazları için patent başvurusunda bulunacaklarını belirttiler.
Öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz..
Haber | Duygu Celebcioğlu YAVUZ | |
Editör | Fırat TUMBUL | |
Tarih | 17 Haziran 2017, Cumartesi 10:08 | |
Okunma | 7.268 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?