Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Uluslararası Bilim ve Teknoloji Yarışmasından 2 Dünya 1.si ve 1 Dünya 2.si
Uluslararası Bilim ve Teknoloji Yarışmasından 2 Dünya 1.si ve 1 Dünya 2.si
  • Paylaş
World Innovative Science Fair (WISF) 2021 10-15 Temmuz tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Okyanus Koleji öğrencileri 3 farklı proje ile 3 farklı kategoride Dünya finallerinde yarıştı.

Değerlendirmeler sonucunda öğrencilerimiz Melisa Kalkan ve Mustafa Yiğit Tüzün Yaşam Bilimleri Kategorisinde DÜNYA BİRİNCİLİĞİ, Soorena Behnam Rad ve Berzan Musa Atlı Mühendislik Kategorisinde DÜNYA BİRİNCİLİĞİ ve Sudenur Örnek Yaşam Bilimleri Kategorisinde DÜNYA İKİNCİLİĞİ aldılar.

World Innovative Science Fair (WISF), Indonesia ScientificSociety (ISS) tarafından organize edilen Fizik ve Mühendislik, Yaşam Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Teknoloji ve Bilgisayar Bilimleri olmak üzere yenilikçi bilim konularında düzenlenen uluslararası bir bilimsel yarışmadır. WISF, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, küresel gençlere yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için bir platform sağlamayı ve genç bilim adamları arasında bilimsel fikir, ilgi ve yetenek alışverişini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. 

Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan WISF 2021’de yapılan ön değerlendirmenin ardından 10-15 Temmuzda çevrimiçi olarak 27 ülkeden 257 farklı proje yarıştı. 18 Temmuzda çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde Burcu Sezen Üğüten öğretmenimizin danışmanlığındaki Diyarbakır Okyanus Fen Lisesi 11. Sınıf öğrencilerimiz Melisa Kalkan ve Mustafa Yiğit Tüzün, “COVER WITH QUINCE SEEDS, STORE FOOD SAFELY” projeleriyle Yaşam Bilimleri kategorisinde DÜNYA BİRİNCİSİ oldular. 

Melisa ve Yiğit’in Proje Fikri Nedir?

“Güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bulunan ayva çekirdeklerinin ekstraktı ile yenilebilir film üreterek gıdaların raf ömrünün uzatılmasını amaçladığımız projemizde ayva çekirdeği ekstraktından üreteceğimiz biyobozunur film ile kaplayarak muhafaza edeceğimiz gıdaların raf ömrünü uzatmanın yanına sıra, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinde meydana gelen değişimlerin incelenmesini amaçlamıştık. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde ayva çekirdeği ekstraktı içeren film kaplamamızın bazı iyileştiriciler kullanılarak gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Üretilecek yenilebilir filmler ile gerek sanayi gerek ise gıda sektörünün bu alanda kalkınması mümkün olacaktır. Gelecekte yapılacak çalışmaların üretim maliyetlerini düşürücü kapsamları da içermesi endüstriyel anlamda bir fayda olacaktır. Ayrıca bütün dünyanın mücadele verdiği Covid-19 kapsamında da projemizin, gıdaların sağlıklı bir şekilde ambalajlanıp tüketiciye ulaşmasında katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemizle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığımız çalışmalar sonucunda öncelikle TÜBİTAK Bölge Finallerinde Kimya dalında Bölge İkinciliği ettik, projemizi geliştirerek Haziran ayında Hong Kong’da düzenlenen Global Youth Science And Technology Bowl(GYSTB) Uluslararası Bilim ve Teknoloji Yarışması’nda Dünya İkinciliği kazandık ve son olarak projemizle Dünya Birincisi olmaya hak kazandık. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren BARGEM ekibine ve danışman öğretmenimize çok teşekkür ederiz.”

Avcılar Okyanus Fen Lisesi öğrencimiz Soorena Behnam Radve İzmir Bornova Okyanus Anadolu Lisesi öğrencimiz BerzanMusa Atlı “PROTECH WALLET” projeleriyle Mühendislikkategorisinde kategorisinde DÜNYA BİRİNCİSİ oldular.Soorena ve Berzan gerçekleştirdikleri projede temassız özelliği bulunan kredi kartları üzerinden gerçekleştirilen hırsızlıkların her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaşması sorununu ele aldı. Bu nedenle NFC özelliği bulunan kredi kartlarını hırsızlıklara karşı korumak amacıyla Protect Walletismini verdikleri bir cüzdan tasarladılar. Bu cüzdan kredi kartlarını korumanın yanı sıra, hırsızlık teşebbüsü esnasında kullanıcıyı titreşimle uyarmakla beraber 155 polis ihbar hattına da konum bilgisi ile beraber bir SMS gönderiyor. Covid-19 salgını ile beraber bu projenin öneminin daha arttığını düşünerek projelerini geliştiren öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.

Bursa Nilüfer Okyanus Anadolu Lisesi öğrencimiz SudenurÖrnek, “THE EFFECTS OF PROPOLIS AND CURCUMA LONGA ON CANCER” projesiyle Yaşam Bilimleri kategorisinde DÜNYA İKİNCİSİ oldu. Sudenur projesinde, kanserin hızla yayılmasında etkili olan angiogenezi önlemekamacıyla propolis ve zerdeçal özütlerinin farklı dozlarını yumurta embriyosu üzerinde denedi. Öğrencimiz, çalışmalarında okulumuz BARGEM laboratuvarını kullanarak yeni döllenmiş yumurtaları kuluçka makinesinde takip etti ve belirli saatlerde uyguladığı bitki özütleri sayesinde deney gruplarındaki damarlanmaları inceledi. 5-6 ay süren çalışmaları sonucunda farklı konsantrasyonlardayapılan denemelerin kanser hücrelerindeki damarlanmayı durdurduğunu gözlemledi.

Geçirdiğimiz bu zor günlerde küresel çapta çalışmalar yapan Okyanus Koleji öğrencileri gelecekteki umudumuz olmaya devam ediyorlar. Ülkemize çifte bayram yaşatan öğrencilerimizle gurur duyuyor, başarılarının devamını diliyoruz. Emeği geçen öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

 


Haber
:
Melis DİNÇ
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
27 Temmuz 2021, Salı 01:27
Okunma
:
2.368 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları