LİSE ÖĞRENCİLERİMİZ TÜBİTAK'TA YİNE ZİRVEDE
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 55. 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına bu yıl 23.066 proje başvurusu yapıldı. Yapılan ön değerlendirme sonucunda 12 kategoride toplam 1.219 proje bölge yarışmasına katılmaya hak kazandı. Bölge Yarışmaları kapsamında proje sergisi ve ödül töreni, 4-7 Mart 2024 tarihleri arasında yüz yüze yapıldı. Okyanus Koleji lise öğrencileri ise, TÜBİTAK Bölge Finalleri'nde; Biyoloji, Kimya, Edebiyat, Teknolojik Tasarım ve Coğrafya alanlarında; yıl boyunca okullarından ve üniversitelerden aldıkları destekle hazırladıkları 12 Bilimsel Proje ile yer aldı.
Bahçeşehir Okyanus Koleji öğrencilerimiz Işıl Şimşek ve Zübeyde Hayat Başöz, Aslıhan Cevriye Vulaş Döngelli danışmanlığında hazırladıkları “MİNYATÜR EDEBİYAT MÜZESİ İLE ROMANLARA YOLCULUK YAPALIM” adlı projeleri ile İstanbul Avrupa Bölgesi’nde Edebiyat kategorisinde; Sancaktepe Okyanus Koleji öğrencilerimiz Ege Aksel ve Zeynel Kaan Tuncel, Burak Yıldırım danışmanlığında hazırladıkları “PREBİYOTİK İÇERİĞİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ VE LAKTOBASİLLUS PLANTERUM İLE FERMENTE BİYOFİLMLERİN ÜRETİLMESİ” adlı projeleri ile İstanbul Asya Bölgesi’nde Biyoloji kategorisinde; Ankara Eryaman Okyanus Koleji öğrencilerimiz Mehmet Anıl Bozkurt ve Deniz Çakmak, Ümmügülsüm Akyürek danışmanlığında hazırladıkları “SAĞLIKTA ENGİNAR MUCİZESİ” adlı projeleri ile Ankara Bölgesi’nde Kimya kategorisinde olmak üzere toplam 3 BİRİNCİLİK alarak büyük bir başarıya imza attı. Bahçeşehir Okyanus Koleji öğrencilerimiz Toprak Acar ve Ömer Yağız Zengin, Feyyaz Bilici danışmanlığında hazırladıkları “ATMOSFERDEN TARLALARA: SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRETİMİ” adlı projeleri ile İstanbul Avrupa Bölgesi’nde Coğrafya kategorisinde İKİNCİLİK almaya hak kazandı.
Bölge Birincisi olmaya hak kazanan öğrencilerimiz Mayıs ayında gerçekleşecek olan 55. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Türkiye Final Yarışması’nda Okyanus Kolejleri’ni ve bölgelerini temsil edecekler.
Türkiye genelinde en fazla proje çalışması yürüten ve her yıl çok sayıda proje ile Tübitak bölge finallerine katılmaya hak kazanan öğrencilerimizin çalışmalarını planlayan ve destek veren başta BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) ekibimize ve danışman öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Türkiye finallerinde yarışacak ve Okyanus Kolejleri'ni temsil edecek öğrencilerimize başarılar diliyoruz.
…
SAĞLIKTA ENGİNAR MUCİZESİ
Bu projede öğrencilerimiz atık olarak görünen enginarın, sap ve yapraklarının yapısında bulunan fonksiyonel özelliklerinin ekstrakte edilip yenilebilir film üretilerek gıdaların raf ömrünün uzatılmasını amaçladılar. Enginar sap ve yapraklarından üretilen yenilebilir film ile kaplayarak muhafaza ettikleri gıdaların raf ömrünü uzatmanın yanı sıra, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinde meydana gelen değişimleri incelediler. Projelerinde elde ettikleri verilerle enginar kabuğu özütü içeren film kaplamalarının gıda endüstrisinde yenilebilir film ve kaplama malzemesi olarak rahatlıkla kullanabileceğini öngördüler.
MİNYATÜR EDEBİYAT MÜZESİ İLE ROMANLARA YOLCULUK YAPALIM
Bu projede öğrencilerimiz gençlere edebiyatı sevdirmek için kalıcı bir eser oluşturmayı ve bunu yaparken dünyanın değer kayıplarını göz önünde bulundurarak geri dönüşümü de bu amaca ortak kılmayı amaçladılar. Oluşturdukları “Minyatür Edebiyat Müzesi”nde edebiyatımızın değerli eserlerini ve eserlere ait sembolleştirdiğimiz nesneleri bir araya getirerek; müzeyi inceleyen bir kişinin nesneyi gördüğünde roman ile arasında bir bağlantı kurarak yazara ya da romana ulaşmasını ya da romana hakim olmayan, okumayan kişilerde ise merak uyandırmasını sağladılar. Tamamıyla geri dönüşüm malzemelerinden oluşturulan bu müzede, edebiyatta önemli yer tutan romanlarda geçen ve ilgili romanlarla çağrışım yapabilecekleri nesneler bulunmaktadır. Nesnelerin altlarında yer alan QR kod ile eserlerin daha yakından tanınmasını, sesli ve görsel sunumlarla zihinlerde kalıcı bir tablo oluşturulmasını sağladılar.
PREBİYOTİK İÇERİĞİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ VE LAKTOBASİLLUS PLANTERUM İLE FERMENTE BİYOFİLMLERİN ÜRETİLMESİ
Bu projede öğrencilerimiz güçlü prebiyotik içerikli besinler olarak bilinen enginar, kuşkonmaz ve arpanın ekstraksiyon çalışmalarını gerçekleştirdiler ve böylelikle prebiyotik bakımından zengin ekstraktlar elde ettiler. Ardından probiyotik bakterilerden en bilinen tür olan lactobasillus Plantarum’un çoğaltılmasını ve prebiyotik içerikten zengin olarak hazırlanan ekstraktların laktobasillus plantarum ile fermantasyonunu gerçekleştirdiler. Probiyotik bakteri ile fermente edilen özütlerin, gıda koruması ve raf ömrüne olan etkilerini incelemek için yenilebilir biyofilmler ürettiler. Prebiyotik ve probiyotik içerikli film kaplamalarının beyaz et endüstrisinde yenilebilir film ve kaplama malzemesi olarak kullanabileceğini ve projelerinin katma değeri yüksek, çevre dostu ve doğal yollardan gıdaların raf ömrünü uzatacağını, insan sağlığını da olumlu yönde etkileyeceğini belirttiler.
ATMOSFERDEN TARLALARA: SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRETİMİ
Bu projede öğrencilerimiz atmosferdeki nemi, tasarladıkları cihaz sayesinde yoğuşturarak tekrar kullanılabilir su elde etmeyi ve elde ettikleri suyun tarım sulama suyu olarak kullanılabilirliğini amaçladılar. Tasarladıkları cihazı Aralık ayında 10 gün boyunca İstanbul Esenyurt ilçesinde dış ortamda çalıştırarak veriler elde ettiler. Atmosferdeki su buharını, peltier soğutucu ile yoğuşturarak ülkemizdeki su kıtlığı sorununu çözebilecek, geleneksel bir kaynak yerine yenilenebilir enerji kaynaklarıyla entegre bir şekilde düzenli çalıştırılabilecek, taşınabilir ve her yerde kullanılabilecek, tarım alanları ve bitkilerin su ihtiyacı için, özellikle yaz kuraklığında oluşabilecek su kıtlığına yeni bir çözüm ve su yönetimine ek alternatif bir kaynak sağladılar.
Haber | DUYGU CELEBCİOĞLU | |
Editör | SEDAT AKAYA | |
Tarih | 07 Mart 2024, Perşembe 14:46 | |
Okunma | 4.555 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?