Indonesia International Applied Science Olympiad-I2ASPO, Indonesian Young Scientist Association (IYSA) ve Faculty of Science and Data Analytics (FSAD) Institute Sepuluh Nopember tarafından organize edilen “Bilim ve Teknoloji” alanına özel üzere yenilikçi bilim konularında düzenlenen uluslararası bir bilim yarışmasıdır. I2ASPO, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, gençlere yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için küresel bir platform sağlamayı ve genç bilim insanları arasında bilimsel fikir, ilgi ve yetenek alışverişini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan I2ASPO 2021’de yapılan ön değerlendirmenin ardından 10-14 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak 17 ülkeden 216 farklı proje yarıştı. 14 Aralık’da çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde BARGEM danışmanlığındaki Avcılar Okyanus Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz Sudenaz Sarıkaya ve Alper Tam “TEM-TECH” projesi ile Enerji kategorisinde DÜNYA BİRİNCİSİ oldu.
Sudenaz ve Alper’nin Proje Fikri Nedir?
“Temtech ismini verdiğim projemiz aslında termo elektrik bir sistemdir. Bu sistemi bir peltier sayesinde kurduk. Peltierlerler günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Ancak mevcut projelerde peltier ya enerji üretmek ya da tek taraflı olarak ya ısıtmak yada soğutmak amacıyla kullanılmaktadır. Bizim projemizi özgün kılan şey ise; tek bir peltier kullanarak bir tarafı sıcak, bir tarafı soğuk bölmeleri olan yalıtımlı bir kap tasarlanmış olmasıdır. Peki, bu sistemi nasıl tasarladık. Projede kullanılacak malzemeler ile alakalı araştırmalar yaptık, ardından arduino devre şeması ve elektronik devre modellemesini gerçekleştirdik. Ürünün enerji ihtiyacını iki farklı devre ile sağladık. Bunlardan bir tanesi 12 Volt 5 amper sağlayıp peltieri çalıştırmaktadır. Diğeri ise 12 Volt 1,5 Amper ile arduino mikro kontrolcü ve ona bağlı elemanları beslemektedir. Kap içerisinde oluşan ısı düzeylerini belirlemek için DHT11 ısı sensörü kullandık. Bu ısıları görüntülemek içinse, basit bir LCD ekran kullanmaya karar verdik. Ayrıca sistemde yer alan fanları da Arduino devreye bağlayarak, kap içerisindeki ısı seviyelerine göre hızlarını ayarlayabildiğim bir yazılım gerçekleştirdik.
Sonuç olarak, tasarladığımız ürün hipotezimi destekler nitelikte çalışmaktadır. Daha profesyonel bir üretim ile birçok alanda kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Örneğin yemek servisi yapan kuryelerin, yemekleri sıcak, içecekleri soğuk bir biçimde getirmelerini sağlayacaktır. Farklı modellemelerle, askeri, dağcılık, kampçılık gibi birçok alanda kullanılabilir olacaktır. Projemizi bir sonraki aşamada yalıtımı çok daha iyi sağlanmış bir tasarım ile geliştirmeyi düşünmekteyiz. Kabın iç kısmı için teflon dış kısmı için ulpolen kullanacağız. Ayrıca peltierin bulunduğu ara bölmeyi çift katmanlı yaparak içerisindeki havayı vakumlayacağız. Tüm bu güncellemelerle hem enerji tasarrufu sağlayacağımıza, hemde ısı verimi çok daha iyi olan bir ürün elde edeceğimize inanıyoruz.”
Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemizle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığımız çalışmalar sonucunda projemizle Dünya Birinciliği kazandık. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren BARGEM Koordinatörü Duygu Yavuz’a, proje danışmanımız İdil Melis Dinç’e, Müdürümüz Hikmet Burak ve Yusuf Tekin’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.”
I2ASPO 2021’de ülkemizi Enerji kategorisinde temsil ederek Dünya Birincisi olan Avcılar Okyanus Koleji öğrencilerimiz Sudenaz Sarıkaya, Alper Tam ve BARGEM ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Haber | Melis DİNÇ | |
Editör | Murat AKDEMİR | |
Tarih | 15 Aralık 2021, Çarşamba 10:22 | |
Okunma | 2.033 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?