GLOBAL YOUTH INVENTION AND INNOVATION FAIR 2024'DE OKYANUS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ DÜNYA BİRİNCİSİ VE DÜNYA İKİNCİSİ!
Global Youth Invention And Innovation Fair –GYIIF 2024, Indonesian Young Scientist Association (IYSA) tarafından organize edilen "Bilim, Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik" alanlarına özel düzenlenen uluslararası bir bilim yarışmasıdır. GYIIF 2024, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, gençlere yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için küresel bir platform sağlamayı ve genç bilim insanları arasında bilimsel fikir, ilgi ve yetenek alışverişini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Dünya'nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan GYIIF 2024'de yapılan ön değerlendirmenin ardından 11-13 Ocak 2024 tarihlerinde çevrimiçi olarak 29 ülkeden 380 farklı proje yarıştı. 13 Ocak 2024'de çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde Diyarbakır Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz Yaren Kahramanoğlu, Faide Firdevs Akaydın ve Fatima Gül Akaydın, BARGEM danışmanlığında geliştirdiği "STOP CANCER" projesi ile Life Science kategorisinde DÜNYA BİRİNCİLİĞİ; İncek Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencimiz Sıtkı Eren Aslan, Tuğba Aksoy ve BARGEM danışmanlığında geliştirdiği "GRAPHENE FOR COMBATING MUCILAGE PHENOMENON" projesi ile Environmental Science kategorisinde DÜNYA İKİNCİLİĞİ alarak ülkemizi başarıyla temsil etti.
Yaren, Firdevs ve Fatima Gül'ün Proje Fikri Nedir?
"Bildiğiniz gibi günümüzde kanser hastalığı ölüm sebebi olarak kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Dünyadaki yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir. Gelecekte; dünya nüfusunun artışı, nüfusun yaşlanması ve kanser risk etmenlerindeki artışla birlikte kanser yükünde artış beklenmektedir. Bu nedenle kanser tanı ve tedavisi çok önemlidir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin zararları ve etkileri düşünüldüğünde doğal ve etkili çözümler üretilmesi kaçınılmaz olmuştur. Biz de projemizde, şifalı bitkilerden Aronia Melanocarpa'nın, MCF-7 meme kanseri hücre hattı üzerindeki etkisini ortaya koymayı, kanser metabolizmasında kilit rol oynayan Adenozindeaminaz (ADA) inhibisyonuna ve angiogeneze etkisini belirlenmeyi amaçladık. Yaptığımız kontrollü deneyler sonucunda aronya bileşenlerinin kanserli dokularda ADA enzimini güçlü bir şekilde inhibe ederek kanserin engellenebileceğini, kanserli dokulardaki metastazın yavaşlatılabileceğini ve tıbbi tedavinin bu şekilde güçlendirilebileceğini düşündürmektedir."
Eren'in Proje Fikri Nedir?
"Projemde yerli ve milli imkanlarla ucuz şekilde elde ettiğim grafenin eşsiz nano özelliklerinden faydalanarak müsilaj ile ekolojik yoldan mücadele ederek zararlarını azaltılmayı amaçladım. Projem kapsamında dünyada ilk defa müsilaj kirliliği ile grafenin eşsiz özellikleri kullanılarak mücadele yolu geliştirdim.
Proje kapsamında elde ettiğim ön sonuçlara göre grafen malzemesinin ekoloji alanında da önemli potansiyelinin olduğu, müsilaj ile mücadele açısından büyük potansiyel taşıdığı, grafen nano malzemesinin sanılanın aksine kolay ve ucuz yoldan elde edilmesinin mümkün olduğu, grafenin eşsiz özelliklerinin müsilaj ile mücadele için son derece yararlı olabileceği görülmüştür. Akredite laboratuvar analiz sonuçlarına göre mikro organizma ve müsilaj içeren deniz suyunun, eser miktardaki grafen çözeltisi ile %35 oranında temizlenmiş olması grafenin çevre ve ekolojinin korunması için önemli bir çözüm yolu olduğunu göstermektedir."
GYIIF 2024'DE ülkemizi Life Science ve Environmental Sicence alanlarında temsil ederek DÜNYA BİRİNCİLİĞİ ve DÜNYA İKİNCİLİĞİ kazanan öğrencilerimize, emeği geçen öğretmenlerimize ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Haber | Okyanus Web Ofis | |
Editör | Okyanus Web Ofis | |
Tarih | 15 Ocak 2024, Pazartesi 15:14 | |
Okunma | 2.229 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?