Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan GloCoLiS 2021’de yapılan ön değerlendirmenin ardından 20-24 Kasım tarihlerinde çevrimiçi olarak 21 ülkeden 150 farklı proje yarıştı. 25 Kasım’da çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde İdil Melis Dinç öğretmenimizin danışmanlığındaki Adana Okyanus Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz Melisa Boz ve Lider Efe Yoğun “RESEARCH OF THE EFFECTS OF HORSERADISH, POMEGRANATE AND CITRUS ON THE INHIBITION OF ADENOZINE DEAMINASE (ADA), THE KEY ENZYME IN CANCER METABOLISM” projesi ile Sağlık Bilimleri kategorisinde DÜNYA BİRİNCİSİ oldu.
Melisa ve Lider Efe’nin Proje Fikri Nedir?
“Bildiğiniz gibi günümüzde kanser hastalığı ölüm sebebi olarak kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Dünyadaki yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir Gelecekte; dünya nüfusunun artışı, nüfusun yaşlanması ve kanser risk etmenlerindeki artışla birlikte kanser yükünde artış beklenmektedir. Bu nedenle kanser tanı ve tedavisi çok önemlidir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin zararları ve etkileri düşünüldüğünde doğal ve etkili çözümler üretilmesi kaçınılmaz olmuştur. Biz de projemizde kanser metabolizmasında kilit enzim olan Adenozin deaminaz’ın (ADA) inhibisyonunda karaturp, nar kabuğu ve turunçgil kabuklarının etkisinin belirlemeyi amaçlamıştık. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde nar kabukları, karaturp ve turunçgil kabukları bileşenlerinin kanserli dokularda ADA enzimini güçlü bir şekilde inhibe ederek kanserin engellenebileceğini, kanserli dokulardaki metastazın yavaşlatılabileceğini ve tıbbi tedavinin bu şekilde güçlendirilebileceğini düşündürmektedir. Angiogenez üzerine yaptığımız çalışma ile karaturp, nar ve turunçgil kabukları ekstrelerinin damarlanma üzerine etkisi araştırıp, geliştirilen deneysel çalışmalarla kanserli dokuda angiogenez oluşumunun yavaşlatabileceği sonucuna varmış bulunmaktayız. Kullandığımız ekstrelerin, damarlanmayı hangi ölçüde azalttığını ya da damarlanmayı etkilemediğini belirleyerek kanser tedavisinde bir basamağa yardımcı olmayı düşünmekteyiz.
Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemizle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığımız çalışmalar sonucunda projemizle Dünya Birinciliği kazandık. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren BARGEM Koordinatörü Duygu Yavuz’a, proje danışmanımız İdil Melis Dinç’e, İngilizce öğretmenimiz Sezen Özdenvar’a ve Müdürümüz Serpil Yiğit’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.”
GloCoLiS 2021’de ülkemizi Sağlık Bilimleri kategorisinde temsil ederek Dünya Birincisi olan Adana Okyanus Koleji öğrencilerimiz Melisa Boz ve Lider Efe Yoğun ile danışman öğretmenleri İdil Melis Dinç’i tebrik eder başarılarının devamını dileriz. Emeği geçen tüm öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Haber | Melis DİNÇ | |
Editör | Murat AKDEMİR | |
Tarih | 27 Kasım 2021, Cumartesi 01:12 | |
Okunma | 2.075 defa okunmuş |