Asean Innovative Science Environmentaland Entrepreneur Fair-AISEEF 2022, Indonesian Young Scientist Association (IYSA) ve Fakultas Teknik UNDIP tarafından organize edilen “Bilim, Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik” alanlarına özel düzenlenen uluslararası bir bilim yarışmasıdır. AISEEF 2022, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, gençlere yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için küresel bir platform sağlamayı ve genç bilim insanları arasında bilimsel fikir, ilgi ve yetenek alışverişini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan I2AAISEEF 2022’de yapılan ön değerlendirmenin ardından 2-6 Şubat 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak 26 ülkeden 394 farklı proje yarıştı. 6 Şubat 2022’de çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde BARGEM danışmanlığındaki Eryaman Okyanus Anadolu Lisesi öğrencilerimiz Eylül Şahin ve Melih Talha Arslan, BARGEM danışmanlığında geliştirdikleri “ENERGIC FEATHERS” projesi ile Çevre kategorisinde; Nilüfer Okyanus Anadolu Lisesi öğrencimiz Sudenur Örnek ise Tuğba Tokol danışmanlığında geliştirdiği “OBTAİNİNG NATURAL PRESERVATİVE FROM ARTİCHOKE LEAF” projesi ile İnovasyon kategorisinde DÜNYA BİRİNCİLİĞİ alarak ülkemizi başarıyla temsil etti.
Eylül ve Melih’in Proje Fikri Nedir?
“Beyaz et tüm dünyada en çok tüketilen gıdalardan biridir ve buna paralel olarak ülkemizde ve dünyada her yıl artan şekilde kümes hayvancılığı üretimi yapılmaktadır. Bu işletmelerde kesim sonrası tonlarca kuş tüyü atığı ortaya çıkmaktadır. Kuş tüyü atıklarının ise % 80'i değerlendirilmemekte ve çevre kirliliği oluşturmaktadır. Projemizde kuş tüylerinin bir enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi ve çevre için yarattığı sorunların ortadan kaldırılması için piroliz yöntemi uygulanması önerilmektedir. Piroliz, organik maddelerin oksijensiz bir ortamda ısıtılarak sıvı, katı ve gaz ürünlere dönüşümüdür.
Piroliz tesislerinin kesimhanelerin bulunduğu ortamlara kurulması sağlanarak, açığa çıkan kuş tüylerinin burada yakılması ve elde edilen katı-sıvı ve gaz ürünlerin kesimhaneler tarafından kullanılması sağlanacaktır. Elde edilen sentetik gaz tesisin enerji ihtiyacını karşılayacak, sıvı faz ise biyoyakıt olarak değerlendirilecektir.
Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemizle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığımız çalışmalar sonucunda projemizle Dünya Birinciliği kazandık. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren BARGEM Koordinatörü Duygu Yavuz’a, proje danışmanımız İdil Melis Dinç’e, İngilizce öğretmenimiz Ayşegül Kaplanoğlu Özbek’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.”
Sudenur’un Proje Fikri Nedir?
Bugüne kadar kozmetik sektöründe kullanılmamış ancak değerli bileşenler içeren bir atık olan enginar yapraklarını kullanarak gerçekleştirdiğim çalışmamda elde ettiğim veriler sayesinde kozmetik sektöründe enginar yapraklarının birçok ürün için kullanılabilecek doğal koruyucu özelliğini taşıdığını ortaya koydum. Çalışmalarım neticesinde enginar yaprağından antioksidan ve antibakteriyel özellikli uzun ömürlü yüz temizleme losyonu elde ettiğim projemle Tübitak Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında Kimya kategorisinde TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ oldum. Ardından projemi geliştirerek AISEEF 2022’de İnovasyon kategorisinde Dünya Birincisi olmaya hak kazandım. Bu süreçte her zaman yanımda olan bize yol gösteren başta Pınar Erkan olmak üzere tüm BARGEM ekibine ve danışman öğretmenim Tuğba Tokol’a çok teşekkür ederim.”
AISEEF 2022’de ülkemizi Çevre ve İnovasyon alanlarında temsil ederek Dünya Birincisi olan öğrencilerimize, emeği geçen öğretmenlerimiz ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Haber | Melis DİNÇ | |
Editör | Murat AKDEMİR | |
Tarih | 07 Şubat 2022, Pazartesi 12:23 | |
Okunma | 1.514 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?