Global Youth Science and Technology Bowl (GYSTB), Hong Kong Gençlik Grupları Federasyonu tarafından organize edilen biyoloji, kimya, fizik ve mühendislik alanlarında uluslararası bilim projesi yarışmasıdır. Yarışma, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, küresel gençlere yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için bir platform sağlamayı ve genç bilim adamları arasında bilimsel fikir, ilgi ve yetenek alışverişini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan GYSTB 2021’de yapılan ön değerlendirmenin ardından 19-20 Haziranda çevrimiçi olarak 26 ülkeden 133 farklı proje yarıştı. Burcu Sezen Üğüten öğretmenimizin danışmanlığındaki öğrencilerimiz Melisa Kalkan ve Mustafa Yiğit Tüzün, “Ayva Çekirdeğiyle Kapla Gıdanı Güveni Sakla” projeleriyle Kimya kategorisinde DÜNYA İKİNCİSİ oldular. Goncagül Altun Türk öğretmenimizin danışmanlığındaki öğrencilerimiz Hira Derya Kazançcı, Havin Döğer ve Şervan Aslan “Yaralarımızı Yarpuzla Sarıyoruz” projeleriyle Biyoloji kategorisinde MANSİYON ÖDÜLÜ alarak ülkemizi başarıyla temsil ettiler.
Melisa ve Yiğit’in Proje Fikri Nedir?
Güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bulunan ayva çekirdeklerinin ekstraktı ile yenilebilir film üreterek gıdaların raf ömrünün uzatılmasını amaçladığımız projemizde ayva çekirdeği ekstraktından üreteceğimiz biyobozunur film ile kaplayarak muhafaza edeceğimiz gıdaların raf ömrünü uzatmanın yanına sıra, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinde meydana gelen değişimlerin incelenmesini amaçlamıştık. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde ayva çekirdeği ekstraktı içeren film kaplamamızın bazı iyileştiriciler kullanılarak gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Üretilecek yenilebilir filmler ile gerek sanayi gerek ise gıda sektörünün bu alanda kalkınması mümkün olacaktır. Gelecekte yapılacak çalışmaların üretim maliyetlerini düşürücü kapsamları da içermesi endüstriyel anlamda bir fayda olacaktır. Ayrıca bütün dünyanın mücadele verdiği Covid-19 kapsamında da projemizin, gıdaların sağlıklı bir şekilde ambalajlanıp tüketiciye ulaşmasında katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Hira, Şervan ve Havin ise projelerinde, yarpuz bitkisinin sahip olduğu antienflamatuvar, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerinden yararlanarak, antibakteriyel ve iyileştirici özelliklere sahip yara örtüsü elde ettiler. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projeleriyle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptıkları çalışmalar sonunda elde ettikleri başarılarından dolayı öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ederiz.
Geçirdiğimiz bu zor günlerde küresel çapta çalışmalar yapan Okyanus Koleji öğrencileri gelecekteki umudumuz olmaya devam ediyorlar. Öğrencilerimizle gurur duyuyor, başarılarının devamını diliyoruz. Emeği geçen öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Haber | Melis DİNÇ | |
Editör | Murat AKDEMİR | |
Tarih | 22 Haziran 2021, Salı 15:24 | |
Okunma | 2.421 defa okunmuş |