Bahçeşehir / Esenkent Okyanus Koleji, Üstün Zekâlılar İlkokulu | Haber | Bahçeşehir Okyanus Üstün Zekalılar 2/D Sınıfı 'Eğlenceli Bilim' Dersinde
Bahçeşehir Okyanus Üstün Zekalılar 2/D Sınıfı 'Eğlenceli Bilim' Dersinde Bahçeşehir Okyanus Üstün Zekalılar 2/D Sınıfı 'Eğlenceli Bilim' Dersinde
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Bahçeşehir Okyanus Koleji Üstün Zekalılar ve Yetenekliler İlkokulu 2/D sınıfı öğrencileri 'Eğlenceli Bilim' dersi kapsamında 'Oobleck' deneyini yaptılar.

Bilimsel adı Non-Newtonian Fluid (Newton’un kanuna uygun olmayan) olan Oobleck; newtonian olmayan akışkan bir özelliğine basınç uygulandığında katı gibi davranıyor. Öğrencilerin çok zevk aldığı bu etkinlik, basit kurallara dayanıyor. Ele aldığında ya da üzerine basıldığında taş gibi sert olan bu maddeyi serbest bırakıldığı anda parmakların arasından akıp gittiği görülür. Oldukça ilginç olan bu deney öğrencilerimizin dikkatini çekti ve bu deneyle amaçlanan kazanımları kazanılması sağlamıştır.

Oobleck deneyi ile öğrencilere aşağıdaki kazanımların kazandırılması amaçlanmıştır;

Dokunsal duyunun geliştirilmesi.

Küçük kas gelişimi

Dikkat ve konsantrasyon gelişimi

Bilimsel merak uyandırması

Oobleck ismi Dr. Seuss’un Bartholomew and the Oobleck kitabından geliyor. Oobleck Newton yasasına aykırı maddelerden biri.

Newton yasasına uygun akışkanlar: Kayma gerilmesi, viskotize ile kayma hızının çarpımına eşittir. Bu formülden şu özeti çıkarabiliriz: Sabit bir sıcaklıkta bir akışkan, uygulanan kayma gerilmesiyle doğru orantılı bir hızda şekil değiştirir. Hızlı bir kuvvet uygulanırsa akışkan özelliğini değiştirmez.

 


Haber
:
Nurhan Sözeyatanoğlu
Editör
:
Fırat TUMBUL
Fotoğraf
:
Sümeyye Kenger
Tarih
:
30 Aralık 2016, Cuma 15:48
Okunma
:
2.208 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları