Bahçeşehir / Esenkent Okyanus Koleji, Üstün Zekâlılar İlkokulu | Haber | Bahçeşehir Okyanus Koleji Üstün Zekalılar ve Yetenekliler İlkokulu 2/D sınıfı Öğrencileri Şapkalarla Düşünüyor
Bahçeşehir Okyanus Koleji Üstün Zekalılar ve Yetenekliler İlkokulu 2/D sınıfı Öğrencileri Şapkalarla Düşünüyor Bahçeşehir Okyanus Koleji Üstün Zekalılar ve Yetenekliler İlkokulu 2/D sınıfı Öğrencileri Şapkalarla Düşünüyor
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Bahçeşehir Okyanus Koleji Üstün Zekalılar ve Yetenekliler İlkokulu 2/D sınıfı öğrencileri 6 Şapka Düşünme Tekniği ile etkinlikler yaptı.

Öğrenciler 6 Şapka Düşünme Tekniğini kullanarak yaptıkları etkinliklerle sistematik düşünme, farklı yönleri görme, düşünme ve doğru karar verme becerilerini geliştirdiler. Aynı konuya farklı bakış açısından bakabilmeyi sağlayan bu etkinlik sayesinde öğrenciler düşüncelerini;duygularını,mantığını,bilgisini,yaratıcılığını şapkanın rengine göre biçimlendirdiler.

De Bono, insanların birkaç farklı şekil ve yaklaşımla kavrama ve düşünme eylemini gerçekleştirebildiğini incelemiştir. Bu yaklaşımlar hakkında teori geliştiren yazar, insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece bir veya iki yaklaşımla düşünme eylemini gerçekleştirdiğini gözlemlemiştir. De Bono, farklı yaklaşımların tanımlanması ve bu yaklaşımların nasıl kullanılabileceğinin öğretilmesi durumunda, insanların bu yaklaşımları kullanarak, toplantılarda ve takım çalışmalarında çok daha üretken olabileceğini öne sürmüştür.

Altı farklı yaklaşım tanımlamış ve her bir yaklaşımı farklı renkte şapkaların takılması ile sembolize etmiştir.

1.      Beyaz şapka (Boş sayfa): Tarafsızdır. Beyazın saflığı, katkısız olgular vardır. Görüşülen konu ile ilgili net bilgi ve rakamları ortaya koyar (objektif).  Beyaz şapka dikkati elde olan bilgiler ve eksik bilgiler üzerinde toplamak için kullanılır. Şu sorular sorulabilir: 

a) Elimizde ne gibi bilgiler var? 

b) Daha hangi bilgiler gerekiyor? 

c)Gerekli bilgileri nasıl elde ederiz?

2.      Kırmızı şapka (Ateş): Duygusaldır, hislerini dile getirir. Görüşülen konu ile ilgili olarak, kişilere hiçbir dayanağı olmadan, sezgi, fikir ve duygularını söyleme fırsatı verir.(sübjektif)

a) Bu olay, durum, öneri, sorun vb. hakkında neler hissediyorum?

3.      Sarı şapka (Güneş): İyimser şapkadır. O işin avantajları, fırsatları ortaya konulur. Övgü, yapıcı ve olumlu görüşler söylenir.(objektif)

4.      Siyah şapka (Yargıç cübbesi): Kötümser şapkadır. Eleştiri, olumsuz görüşler ile görüşülen konunun riskleri, gelecekte doğuracağı problemler ortaya çıkar. (objektif)

a) Bu önerinin bize zararları neler olabilir?

5.      Yeşil şapka (Bitki): Yenilikçi şapkadır. Konuyla ilgili alternatifler ve yeni yaklaşımlar araştırılır. Verimlilik, hareket ve kışkırtma vardır. 'her şey uyar' (spekülatif)

a)Bu konudaki değişik önerilerimiz neler olabilir?

6.      Mavi şapka (Gökyüzü): Serinkanlı şapkadır. Düşünce sistematize edilir. "Büyük Resim," "İdareci şapka," "Meta şapka," "düşünmenin düşünülmesi", tüm sürecin gözden geçirilmesi kontrol edilir. Şu sorular sorulabilir:

a) Ne oldu? 

b) Ne oluyor? 

c) Neler olmalı?

 


Haber
:
Nurhan Sözeyatanoğlu
Editör
:
Fırat TUMBUL
Fotoğraf
:
Sümeyye Kenger
Tarih
:
14 Kasım 2016, Pazartesi 15:57
Okunma
:
2.591 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları