Bahçeşehir / Esenkent Okyanus Koleji, Güzel Sanatlar Lisesi | Haber | "Ustalarla Tanışma, Ustalarla Çalışma" Etkinliği'nin Konuğu Prof. Hasip Pektaş
"Ustalarla Tanışma, Ustalarla Çalışma" Etkinliği'nin Konuğu Prof. Hasip Pektaş "Ustalarla Tanışma, Ustalarla Çalışma" Etkinliği'nin Konuğu Prof. Hasip Pektaş
  • Paylaş
Işık Üniversitesi'nden Prof. Hasip Pektaş Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerine yönelik "Ekslibris" konulu seminer verecek ve atölye çalışması yapacak.

Okyanus Kolejleri Güzel Sanatlar Lisesi'nin "Ustalarla Tanışma, Ustalarla Çalışma" Etkinliği'ne Işık Üniversitesi'nden Prof. Hasip Pektaş konuk olacak. 

23 Aralık 2015 Çarşamba günü saat 10.00-12.00 arası Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerine yönelik  "Ekslibris" konulu seminer verecek ve atölye çalışması yapacak. 

Ekslibris, kitapseverlerin, kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu grafik çalışmalarıdır. 

İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı ve İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürlüğü de yapan ekslibris konusunda kitabı ve bir çok sergisi olan Prof Pektaş, deneyimlerini ve  bilgisini bu etkinlikle Okyanus Kolejleri Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ile paylaşacak.

Bahçeşehir Okyanus Kolejleri kampüsü Güzel Sanatlar Lisesi atölyelerinde gerçekleşecek etkinliğe tüm öğrencilerimiz davetlidir.

 

Ekslibris Hakkında

Ekslibris, kitapseverlerin, kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu grafik çalışmalardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. İngilizce "Bookplate" olarak da bilinen Ekslibris, kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Bir mülkiyet işareti, sahiplenme göstergesi olmanın yanında kitabın hırsızlığa karşı korunmasını sağlama işlevinin de olduğu söylenebilir. 

Sözcük anlamı olarak "...'nın kitabı, ...'nın kitaplığına ait" veya "...'nın kütüphanesinden" anlamına gelir. (Pektaş, Hasip)

Prof. Hasip Pektaş Hakkında

Prof. Hasip Pektaş, 20 Mart 1953'de Ermenek-Karaman'da doğdu. 1971'de Akşehir İlköğretmen Okulu'ndan, 1974'de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nden mezun oldu. 1982 yılına kadar Öğretmen Okullarında ve Orta Ögretimde resim öğretmenliği yaptı. 1982-1987 yıllarında Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Grafik Anasanat Dalı'nda çalıştı.1987-2007 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1995'de Doçent, 2001'de Profesör oldu. 2001-2003 yıllarında HÜ GSF Dekan Yardımcılığı, 2003-2006 yıllarında HÜ GSF Dekanlığı yaptı. 2005-2007 yıllarında Hacettepe Sanat Müzesi Müdürlügü görevini yürüttü. Halen Işık Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Hasip Pektaş, Türkiye’de Ekslibris’in tanınması ve yaygınlaşması için yogun çaba harcamaktadır. 1996'da "Ekslibris" hakkında bir kitap yazdı. Ekslibrisleri, Belçika'da "Graphia" ve "Boekmerk", Amerika'da "Bookplates in the News" Almanya'da "Exlibriskunst und Graphic" İngiltere'de "Bookplate Journal", Finlandiya'da "Exlibris Aboensis" isimli dergilerde yer aldı ve çalışmaları Danimarka, Belçika ve İtalya Ekslibris Müzelerine kabul edildi. 

Yirmi üç kişisel sergi açtı, yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yarışmalı ve karma sergilere katıldı. Ekslibris konusunda çok sayıda seminer verdi ve workshop yaptı. ERASMUS programı çerçevesinde Belçika Gent Güzel Sanatlar Akademisi'nde dersler verdi. Belçika, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Almanya, İtalya, İsviçre, Cezayir, Bulgaristan, Polonya, Sırbistan, Beyaz Rusya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, ABD, Kanada, Finlandiya sanat müzelerinde inceleme ve araştırma yaptı. 

2003 ve 2007’de 1. ve 2. Uluslararası Ekslibris Yarışmalarını organize etti. 2008'de 1. Uluslararası Baskıresim Bienalini organizasyonuna katkıda bulundu. 

Pektaş, İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı ve İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürlüğü de yapmaktadır. Ayrıca Pektaş'a ulusal ve uluslararası birçok ödüle de sahiptir.

 

 


Haber
:
Zerrin ŞEN
Editör
:
Onca UĞURLU
Tarih
:
19 Aralık 2015, Cumartesi 23:52
Okunma
:
1.664 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları