Bahçeşehir / Esenkent Okyanus Koleji, Fen Lisesi | Haber | Go Oyunu ile Beyin Jimnastiği
Go Oyunu ile Beyin Jimnastiği Go Oyunu ile Beyin Jimnastiği
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Bahçeşehir Okyanus Koleji 9 Fen A Sınıfı öğrencileri, etkinlik derslerinde 3 haftada Uzak Doğu kökenli Go Oyunu'nu öğrenip, tahtada uygulama yaptılar.

Okyanus'ta öğrencilere zeka oyunları da öğretiliyor...

Bahçeşehir Okyanus Koleji 9 Fen A Sınıfı öğrencileri, Matematik Öğretmeni Harun Ayhan öncülüğünde etkinlik derslerinde 3 haftada Go Oyunu oynamayı öğrenerek, 2 Ocak 2014 Perşembe günü de tahtada uygulama yaptılar.

Go Oyunu Nasıl Ortaya Çıktı?

Go, Uzak Doğu kökenli, basit kuralları olan bir zeka oyunudur. Öte yandan bilinen en otantik ve karmaşık oyunlardan biridir. Oyunun nasıl ortaya çıktığına dair farklı rivayetler vardır. Yarı efsanevi Çin İmparotoru Yao’nun oğlu Tan Chu’ya disiplin, konsantrasyon ve dengeyi öğretmek için bu oyunu cennetten yeryüzüne indirdiği söylenir... Bir başka iddia ise oyundaki çevreleme mantığının Çinliler'in büyük hayvanları avlarken kuşatmaları taktiğinden türediğidir. Batılıların satrançtaki gibi tüm güçleriyle direkt saldırma düşüncesinden farklı olarak; Çinliler avlarını kuşatır, mızraklarla ve köpeklerle yorar, yeterince yorgun ve güçsüz düşünceye kadar saldırmazlarmış. Aynı düşünce yapısı Çinliler'in geleneksel savaş taktiği olarak modern zamanlara kadar varlığını sürdürmüştür. Go'nun Çince karşılığı olan Wei Chi’nin “kuşatma oyunu” demek olduğunu da düşünecek olursak bu hikayenin ayakları yere daha sağlam basmaktadır. Çinliler yerleşik hayata geçip tarım yapmaya başlayınca; Go'’da taşları kuşatarak esir etme düşüncesine, boş alanları çevreleyerek (çizgilerle sulayarak) puan toplama düşüncesi eklenir.

Go Nasıl Oynanır?

“İnsan ne sayarsa saysın bir sayısıyla başlar. Go tahtasında üç yüz altmış artı bir kesişim vardır. Bir sayısı nihai konuma sahip olduğundan ve dört çeyreği yönettiğinden üstündür ve diğer sayılara sebebiyet verir. Üç yüz altmış, yıldaki (ay yılı) gün sayısını temsil eder. Go tahtasının dört çeyreğe bölünmesi, dört mevsimi sembolize eder. Kenarlardaki yetmiş iki nokta, takvimin (Çin ay takvimi) haftalarını (beşer günlük haftalar) temsil eder. Yin ve yan dengesi, üç yüz altmış taşın siyah ve beyaz olarak eşit şekilde bölünmesinin modelidir.”

Go Oynamanın Çocuklar ve Yetişkinler İçin Yararları Nelerdir?

- Go, klasik bir strateji oyunudur ve şans öğesi içermez. Oyundaki bütün hamleler sizin kararlarınız sonucunda belli olur. Bundan dolayı gelecek hamleler ne kadar detaylı hesaplanırsa, oyunda o kadar avantaj elde edilir. İster istemez soyut ve analitik düşünme yeteneğini geliştirir. 

- Go oyunu, üst düzey zihinsel bir egzersiz gibi düşünülebilir. Oynadıkça beynin kaslarının açıldığı söylenebilir. Bunun yanında dengeli, sabırlı ve esnek olmayı gerektirir. Çünkü Go oyununda mutlak bir amaç yoktur. Oyun tahtasının tamamını almak temel amaç değildir. Biraz daha fazlasını almak yeterlidir. Bu hedefe giderken oyun içinde tavizler vermek, strateji değiştirmek gerekebilir. Tüm bunlar da esnek ve dengeli olmayı gerektirir.

- Usta Go oyuncuları der ki; Go tahtası oyuncunun karakterinin tahta üzerinde yansımasıdır. Bu şekilde kendi karakterimizi geliştirebilir ve değiştirebiliriz.

- Özellikle yeni başlayan oyuncular, tahta üzerinde 5-10 dakikada yorulurken, kendilerini geliştirerek bir kaç saat süren turnuva maçlarına odaklanabilirler.

- Oyun tahtasında çalıştıkça dikkat süresinin uzadığını, karmaşık problemleri çözmekle daha kolay baş edilebildiğini görebiliriz.

 


Haber
:
Esra TİRYAKİ ÇELEBİ
Editör
:
Esra TİRYAKİ ÇELEBİ
Tarih
:
07 Ocak 2014, Salı 09:56
Okunma
:
2.358 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları