Culturel Diversity on the Scene of Europe (Avrupa sahnesinde kültürel çeşitlilik) isimli müzik projesinin Türkiye etabı 14-20 Mart 2010 tarihleri arasında Okyanus Kolejleri’nde gerçekleşti.
Okyanus Koleji Müzik öğretmeni Ahmet GÜRSEL ve İngilizce öğretmeni A.Yeltuğ AKYILDIZ tarafından 2006 yılında çalışmaları başlatılan Comenius projesi 2008 yılında AB eğitim ve gençlik programları merkezi tarafından yüz üzerinden yüz tam puanla kabul edilerek resmiyet kazandı.
Bu projeye Polonya, Romanya, Slovakya, Macaristan, İspanya ve Çek Cumhuriyeti ortak oldu. İspanya ve Çek Cumhuriyetinin kriterleri yerine getiremediğinden dolayı projeden çekilmesi sonucu çalışmalar 2 yıldır Türkiye dahil 5 ülkeyle ortak bir şekilde yürütülmekte.
14 Mart Pazar günü Slovakya, Polonya, Romanya; 15 Mart Pazartesi günü ise Macaristan Türk misafirperverliğine yakışan coşkulu bir seramoniyle Avcılar kampüsü’nde karşılandı.
Dört ülkeden 36 öğrenci, 17 öğretmen ve 2 personel olmak üzere toplam 55 kişi bir hafta süreyle misafir edildi.
Konuk öğrenciler daha önce okul yönetimi tarafından belirlenen öğrencilerimizin evinde misafir edilirken, Konuk öğretmenler Silivri Maxi oteline yerleştirildi.
15 Mart Pazartesi günü programımız okul tanıtımıyla başlandı. Gün boyunca bir gün sonra yapılacak “Comenius gecesinin“ provaları yapıldı. Aynı gece konuk öğretmenlerle Okyanus Koleji’nin öğretmenleri Silvri Maxi otelde akşam yemeğinde bir araya geldiler. Yemek sonrası Müzik öğretmenleri Perihan KAYAOĞLU, İhsan YILMAZ ve Gökhan TURAN icra ettikleri güzel müziklerle geceye renk kattılar.
16 Mart Salı günü misafirlerimizle beraber kalabalık bir heydtle Esenyurt Belediye Başkanı Sayın Necmi KADIOĞLU makamında ziyaret edildi. Aynı günün gecesi Polonya ve Slovakya başkonsoloslarının, Avcılar kaymakamı ve mülkü erkanın katıldığı “Comenius“ gecesinde sırasıyla bütün ülkeler müziklerinden ve danslarından örnekler sundular. Ev sahibi Türkiye 10-11 yaş gurubu okul orkestrası Dede Efendinin “Gülnihal” isimli eserini yorumlayarak bir hoş geldiniz açılışı yaptı. Perihan KAYAOĞLU’nun hazırladığı bağlama öğrencileri, Ahmet GÜRSEL ve Serkan GEYİKLİ’nin hazırladığı Ney ve Ritm öğrencileri geceye renk katarken, gecenin finalinde Comenius projesinin hazırlayıcısı Ahmet GÜRSEL’in çalıştırıp, yönettiği 60 kişilik Türk halk müziği korosu folklor öğretmeni Sayın Edrezin BİLEN’in hazırladığı halk oyunlarıyla ortak bir şekilde sinevizyonun görsel sunumu eşliğinde 7 bölgemizden seçkin türkülerle müziğimizin ve kültürümüzün zenginliği ortaya konuldu.
17 Mart Çarşamba günü Topkapı sarayı ve Ayasofya müzesi toplu olarak profesyonel rehberlerin eşliğinde gezildi.
18 Mart Perşembe günü Sultanahmet cami, Sultanahmet meydanı, Arasta çarşısı, Boğaz gezisi (balık-ekmek eşliğinde), Eyüp Pier Loti tepesinde çay keyfi yapıldı. Daha sonra Bayrampaşa Forum İstanbul gezilerek günün programı tamamlandı.
19 Mart Cuma günü Okyanus koleji Beylikdüzü kampüsünde konuklarımıza öğrencilerimizin hazırladığı İngilizce Tiyatro gösterisi yapıldı. Sertifika töreninin ardından Work-Shop çalışmasına geçildi. Konuklarımıza Ebru, Seramik ayakkabı boyama ve hamur çalışmaları hakkında uygulamalı gösterimler yapıldı. Bu çalışmalar misafirlerimize de yaptırıldı. Özellikle Ebru sanatı çok ilgilerini çekti.
Programın tamamlanmasından sonra aynı gün Polonya, Romanya ülkelerine dönerken, Slovakya ve Macaristan 20 Mart günü Türkiye’den ayrıldılar. Gerek öğrenciler, gerek öğretmenler birbirlerin vedası duygusal anların yaşanmasına neden oldu.
Projenin final kısmı 7-12 Haziran 2010 tarihleri arasında Polonya’da gerçekleştirilecek.
Haber | Esra TİRYAKİ ÇELEBİ | |
Editör | Esra TİRYAKİ ÇELEBİ | |
Tarih | 25 Mart 2010, Perşembe 17:18 | |
Okunma | 10.292 defa okunmuş |
Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?