Ataşehir Okyanus Koleji, Üstün Zekâlılar İlkokulu | Haber | Okyanustan Bir Dünya Başarısı Daha
Okyanustan Bir Dünya Başarısı Daha Okyanustan Bir Dünya Başarısı Daha
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
AFRICA INVENTION & INNOVATION EXPO 2022’DE ÇEVRE VE İNOVASYON KATEGORİLERİNDE İKİ ALTIN MADALYA

AFRICA INVENTION & INNOVATION EXPO 2022’DE ÇEVRE VE İNOVASYON KATEGORİLERİNDE İKİ ALTIN MADALYA

 

Afrıca Inventıon & Innovatıon Expo 2022-AIIE 2022, 27-30 Eylül 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Değerlendirmeler sonucunda İncek Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencimiz Sıtkı Eren Aslan “GRAPHENE FOR COMBATING MUCILAGE PHENOMENON” projesi ile Çevre kategorisinde; Avcılar Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencimiz Soorena Behnam Rad “TEMTECH” projesi ile İnovasyon kategorisinde DÜNYA BİRİNCİLİĞİ alarak ülkemizi başarıyla temsil etti.

 

Afrıca Inventıon & Innovatıon Expo -AIIE 2022, Organization for Creativity, Innovation, and Invention Promotion (OCIIP) tarafından organize edilen “Bilim, Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik” alanlarına özel düzenlenen uluslararası bir bilim yarışmasıdır. AIEE 2022, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, gençlere yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için küresel bir platform sağlamayı ve genç bilim insanları arasında bilimsel fikir, ilgi ve yetenek alışverişini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

 

Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan AIIE 2022’de yapılan ön değerlendirmenin ardından 27-30 Eylül 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak 52 ülkeden 525 farklı proje yarıştı. 30 Eylül 2022’de çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde İncek Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencimiz Sıtkı Eren Aslan Tuğba Aksoy ve BARGEM danışmanlığında geliştirdiği  “GRAPHENE FOR COMBATING MUCILAGE PHENOMENON” projesi ile Çevre kategorisinde; Avcılar Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencimiz Soorena Behnam Rad BARGEM danışmanlığında geliştirdiği  “TEMTECH” projesi ile İnovasyon kategorisinde DÜNYA BİRİNCİLİĞİ alarak ülkemizi başarıyla temsil etti.

 

Eren’in Proje Fikri Nedir?

“Projemde yerli ve milli imkanlarla ucuz şekilde elde ettiğim grafenin eşsiz nano özelliklerinden faydalanarak müsilaj ile ekolojik yoldan mücadele ederek zararlarını azaltılmayı amaçladım. Projem kapsamında dünyada ilk defa müsilaj kirliliği ile grafenin eşsiz özellikleri kullanılarak mücadele yolu geliştirdim.

 

Proje kapsamında elde ettiğim ön sonuçlara göre grafen malzemesinin ekoloji alanında da önemli potansiyelinin olduğu, müsilaj ile mücadele açısından büyük potansiyel taşıdığı, grafen nano malzemesinin sanılanın aksine kolay ve ucuz yoldan elde edilmesinin mümkün olduğu, grafenin eşsiz özelliklerinin müsilaj ile mücadele için son derece yararlı olabileceği görülmüştür. 

 

Akredite laboratuvar analiz sonuçlarına göre mikro organizma ve müsilaj içeren deniz suyunun, eser miktardaki grafen çözeltisi ile %35 oranında temizlenmiş olması grafenin çevre ve ekolojinin korunması için önemli bir çözüm yolu olduğunu göstermektedir.

 

Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemle ilgili üniversitede yaptığım çalışmalar sonucunda projem ile Dünya Birinciliği kazandım. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren BARGEM Koordinatörü Duygu Yavuz ve İdil Melis Dinç’e, proje danışmanım Tuğba Aksoy’a ve her daim yanımda olan aileme desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim.”

 

Soorena’nın Proje Fikri Nedir?

“Temtech ismini verdiğim projem aslında termoelektrik bir sistemdir. Bu sistemi bir peltier sayesinde kurdum. Peltierlerler günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Ancak mevcut projelerde peltier ya enerji üretmek ya da tek taraflı olarak ya ısıtmak ya da soğutmak amacıyla kullanılmaktadır. Benim projemi özgün kılan şey ise; tek bir peltier kullanarak bir tarafı sıcak, bir tarafı soğuk bölmeleri olan yalıtımlı bir kap tasarlamış olmamdır. Tasarladığım ürün hipotezimi destekler nitelikte çalışmaktadır. Daha profesyonel bir üretim ile birçok alanda kullanılabileceğini düşünmekteyim. Örneğin yemek servisi yapan kuryelerin, yemekleri sıcak, içecekleri soğuk bir biçimde getirmelerini sağlayacaktır. Farklı modellemelerle, askeri, dağcılık, kampçılık gibi birçok alanda kullanılabilir olacaktır. Projemi bir sonraki aşamada yalıtımı çok daha iyi sağlanmış bir tasarım ile geliştirmeyi düşünmekteyim. Kabın iç kısmı için teflon dış kısmı için ulpolen kullanacağım. Ayrıca peltierin bulunduğu ara bölmeyi çift katmanlı yaparak içerisindeki havayı vakumlayacağım. Tüm bu güncellemelerle hem enerji tasarrufu sağlayacağıma, hem de ısı verimi çok daha iyi olan bir ürün elde edeceğime inanıyorum.

 

Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığımız çalışmalar sonucunda projem ile Dünya Birinciliği kazandım. Bu süreçte her zaman yanımda olan bize yol gösteren BARGEM Koordinatörü Duygu Yavuz’a, proje danışmanım İdil Melis Dinç’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim.”

 

AIEE 2022’de ülkemizi Çevre ve İnovasyon alanlarında temsil ederek Dünya Birincisi olan öğrencilerimize, emeği geçen öğretmenlerimiz ve BARGEM ekibine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.


Haber
:
Editör
:
Tarih
:
03 Ekim 2022, Pazartesi 12:30
Okunma
:
27.676 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları