Ataşehir Okyanus Koleji, İlkokul | Haber | Türkiye'nin İlk VEX IQ Robotik Yarışması, Kemerburgaz Okyanus Kolejinde Gerçekleşti
Türkiye'nin İlk VEX IQ Robotik Yarışması, Kemerburgaz Okyanus Kolejinde Gerçekleşti Türkiye'nin İlk VEX IQ Robotik Yarışması, Kemerburgaz Okyanus Kolejinde Gerçekleşti
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Eğitimde İnovasyon Derneği ve Okyanus Kolejleri işbirliği ile düzenlenen Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, Türkiye genelinde 310 öğrenci ve 51 takımın 12 farklı kategoride katıldığı "VEX IQ Off Season Robotik Turnuvası" gerçekleştirildi.

       Türkiye'de ilk defa Eğitimde İnovasyon Derneği ve Okyanus Kolejleri işbirliği ile düzenlenen "VEX IQ Off Season Robotik Turnuvası" Okyanus Koleji Kemerburgaz kampüsünde gerçekleşti. Turnuvada, robotik bilimiyle genç yaşlarda tanışan öğrenciler yıl içerisinde yaptıkları robot tasarımlarını turnuvaya katılanlarla paylaştı. Turnuvaya Türkiye genelinde ilkokul ve ortaokulda eğitim gören 310 öğrenci ve 51 takım katıldı. 47 gönüllünün görevli olduğu ve jüri üyesinin yapılan robotları değerlendirdiği organizasyonda, öğrencilere toplam 12 farklı kategoride ödül, törenle verildi.

Ödül töreninde turnuvanın Takım Çalışması Şampiyonu birincilik ödülünü Roboto ve Storm Knights adlı 2 takım, ikincilik ödülünü ise Dinozor ve Robo Man's takımları kazandı. Birinci takımlar ödüllerini Okyanus Kolejleri Kurucusu Orhan Özbey'in elinden alırken, ikinci olan takımlara ödüllerini Okyanus Kolejleri Genel Müdürü Lokman Demiray verdi.

VEX IQ Off Season Robotik Turnuvası Takım Ödülleri ise şöyle:

Takım Çalışması Turnuvası Birincilik Ödülü: Roboto ve Storm Knights
Takım Çalışması Turnuvası İkincilik Ödülü: Dinozor ve Robo Man's
Robot Becerileri Turnuvası Üçüncülük Ödülü: RobKod
Robot Becerileri Turnuvası İkincilik Ödülü: Era Robotics Team
Robot Becerileri Birincilik Ödülü: Çevik
Jüri Özel Ödülü :Girl Powera
Tasarım Ödülü: Pegases
En Tutkulu Takım Ödülü : Abstract Life
Yapı Ödülü : VEX Time
Enerji Ödülü : A.R.M.Y
Düşünülmüş Program Ödülü: Alpha Team
Özgün Üretim Ödülü : Mekanik 5'li

Katılımcı takımlara Eğitimde İnovasyon Derneği ve Okyanus Koleji onaylı katılım sertifikası verildi.

 

Okyanus Kolejinde Öğrenciler Teknolojiyle İç içe

AA muhabirine konuşan Okyanus Kolejleri Genel Müdürü Lokman Demiray, okulda teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, turnuvada hedeflerinin, çocuklara üretebilen birey olma bilincini vermek olduğunu söyledi. Turnuvada Türkiye'nin İzmir, Eskişehir gibi birçok ilinden ilkokul ve ortaokuldan gelen öğrencilerin bulunduğunu belirten Demiray, şunları kaydetti:
"Bu turnuva Türkiye'de ilk defa yapılıyor. Okyanus Kolejleri olarak biz bilime, sanata, müziğe, eğitime yön veren bir okuluz. Bunun yanı sıra, teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çocukların teknolojik gelişmelerdeki motivasyonunu yüksek tutmak için bu turnuvalara ev sahipliği yapıyoruz. Çocuklar görüldüğü gibi çok heyecanlı ve meraklı. Kodladıkları ve ürettikleri ürünlerle beraber yarışıyorlar. Robotik bilimi, öğrenciler, gençler ve ülkemiz için ileride algoritma mantığını yakalamaları adına, eğitimsel olarak çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir uygulama. Robotları her bir öğrenci, öğretmenleri eşliğinde kendileri yaparak, kodladılar. Bir ürünün nasıl daha hızlı ve başarılı olurunu tasarladılar, uyguladılar. Yeni yaptıkları ürünlerle de yarıştılar." Demiray, turnuvanın yerli ve milli teknoloji üretimi açısından önemine de değinerek, "Şu an en önemlisi, teknoloji kodlayarak, bir ürünü oluşturmak. Bu çocuklar gelecek yüzyılı inşa edecek. Turnuvamızda genç mucitler yarıştı." ifadelerini kullandı.


Eğitimde İnovasyon Derneği Başkanı Utku Öztekin de yapılan organizasyonun eğitim sürecinin bir parçası olduğunu ifade ederek, mühendisliğin üniversitede değil, ilkokul ve ortaokulda başlayan bir süreç haline geldiğini vurguladı. Öztekin, şöyle konuştu:
"Bu turnuvada, çocuklarımızın eğitim yılı içinde yaptıkları çalışmaları destekliyoruz. Bugün bu turnuvada İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi farklı şehir ve okullardan gelen 51 takımımız bulunuyordu ve burada birlikte mücadele ettiler. Bu turnuvada birinci ve ikinci olmak yarışmada ikinci planda olan bir konu. Takımlar sahaya çıktıklarında, farklı okullardan gelen takımlar, beraber ortak bir amaç için mücadele ediyorlar. Çocuklar mühendislik becerilerini geliştirirken, bir yandan da öğrencilerle birlikte bir dayanışma geliştiriyorlar."

 

Genç Tasarımcılar Konuştu

Turnuvada birinci olan Storm Knights takımı kaptanı Arda Carık, Eskişehir'den İstanbul'a geldiğini ve Özel Çağdaş Okulları'nda 5. sınıf öğrencisi olduğunu söyledi. Carık, "Çok mutluyum. Birkaç maçta heyecanlandım. Robotumuz 6 kişilik takımla 2 haftada yaptık. 3 tane kareli yerlerden kaldırabiliyorsunuz. Kaldırdığınızda direğe sokup ortasından çıkarıp takabiliyorduk. Mimar olmak istiyordum ama gelecekle robotik bilimiyle ilgileneceğim. Çok farklı bir robot tasarlamak istiyorum. Eskişehir'den geldim, çok mutluyum." diye konuştu.
Çılgın Robotlar Takımı'nda yarışan 10 yaşındaki Evrim Koşar, yarışmadaki robotu yaklaşık 3 haftalık bir sürede hazırladıklarını anlattı. Heyecanlı olduğunu dile getiren Koşar, "Sene başından beri robot tasarlama kursuna gidiyordum. Öğretmenler de bizi başarılı gördüğü için, bu turnuvayı önerdiler. Çılgın Robotlar Takımı olarak tasarladığımız bu robot küçük olduğu için biraz daha hızlı gidiyor. İddialıyız ve birinci olmak istiyoruz." dedi.


Robospeed Takımında bulunan 12 yaşındaki 7. sınıf öğrencisi Onur Kaim, Claw Bot adlı robotla yer aldıklarını söyleyen Kaim, "Claw Bot'un özelliği yerden robotları alıp sırtına koyabilme ve direklere yerleştirebilmesidir. Kollarını aşağı ve yukarı hareket ettirebiliyor. Bu tasarladığımız robotla yarışmaya çok iddialı girdik. Gelecekte de robot mühendisi olmak istiyorum." diye konuştu.


Güneşli Okyanus Koleji 8. sınıf öğrencisi ve Roboto Takımından 13 yaşındaki Samet Özdemir, bugünlere çok zor geldiğini söyledi. Özdemir, "Benim kadar takım arkadaşlarının desteği çok önemli. Bu robot tasarımda desteği olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu robotu özel tasarım olmasını istedik. Birinciliği getirdi. Tuttuğunu bırakmıyor ve böylece yüksek rekorla birincilik aldık. Beyin cerrahı olmak istiyorum."
 


Haber
:
Hüseyin ÜNSAL
Editör
:
Hüseyin ÜNSAL
Fotoğraf
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
15 Ocak 2018, Pazartesi 11:31
Okunma
:
36.621 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları