Antalya - Lara Okyanus Koleji, Anadolu Lisesi | Haber | OKYANUS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN TÜBİTAK TÜRKİYE FİNALLERİNDE BÜYÜK BAŞARI
OKYANUS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN TÜBİTAK TÜRKİYE FİNALLERİNDE BÜYÜK BAŞARI OKYANUS KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN TÜBİTAK TÜRKİYE FİNALLERİNDE BÜYÜK BAŞARI
Fotoğraf Galerisini Aç
  • Paylaş
Tübitak tarafından düzenlenen 55. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması 26 Mayıs’ta açılış töreni ile başlamış ve 29 Mayıs’ta gerçekleşen ödül töreniyle sona erdi.

2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ve 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ödül Törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Milli Eğitim Bakanı Tekin ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal katıldı.

Bu yıl yarışmaya Türkiye genelinde 23.066 proje başvurusu gerçekleşmiş, Bölgelerde 1.220 proje yarışmış ve Türkiye finaline 205 proje davet edilmiştir. Okyanus Koleji lise öğrencileri TÜBİTAK Türkiye Finalleri'nde; Biyoloji, Kimya ve Edebiyat alanlarında; yıl boyunca okullarından ve üniversitelerden aldıkları destekle hazırladıkları 3 Bilimsel Proje ile yer almıştır.

Bahçeşehir Okyanus Koleji öğrencilerimiz Işıl Şimşek ve Zübeyde Hayat BaşözAslıhan Cevriye Vulaş Döngelli danışmanlığında hazırladıkları “MİNYATÜR EDEBİYAT MÜZESİ İLE ROMANLARA YOLCULUK YAPALIM” adlı projeleri ile Edebiyat kategorisinde;  Sancaktepe Okyanus Koleji öğrencilerimiz Ege Aksel ve Zeynel Kaan Tuncel, Burak Yıldırım danışmanlığında hazırladıkları “PREBİYOTİK İÇERİĞİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ VE LAKTOBASİLLUS PLANTERUM İLE FERMENTE BİYOFİLMLERİN ÜRETİLMESİ” adlı projeleri ile Biyoloji kategorisinde; Ankara Eryaman Okyanus Koleji öğrencilerimiz Mehmet Anıl Bozkurt ve Deniz ÇakmakÜmmügülsüm Akyürek danışmanlığında hazırladıkları “SAĞLIKTA ENGİNAR MUCİZESİ” adlı projeleri ile Kimya kategorisinde yarıştılar.

Ankara Eryaman Okyanus Koleji öğrencilerimiz Mehmet Anıl Bozkurt ve Deniz Çakmak,  Ümmügülsüm Akyürek danışmanlığında hazırladıkları “SAĞLIKTA ENGİNAR MUCİZESİ” adlı projeleri ile Kimya kategorisinde TEŞVİK ÖDÜLÜ alarak büyük bir başarıya imza attılar.

Türkiye genelinde en fazla proje çalışması yürüten ve her yıl çok sayıda proje ile Tübitak Türkiye finallerine katılmaya hak kazanan öğrencilerimizin çalışmalarını planlayan ve destek veren başta BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) ekibimize ve danışman öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Türkiye finallerinde yarışarak Okyanus Kolejleri'ni temsil eden öğrencilerimize teşekkür ediyor, eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz.

 

 

SAĞLIKTA ENGİNAR MUCİZESİ

Bu projede öğrencilerimiz atık olarak görünen enginarın, sap ve yapraklarının yapısında bulunan fonksiyonel özelliklerinin ekstrakte edilip yenilebilir film üretilerek gıdaların raf ömrünün uzatılmasını amaçladılar. Enginar sap ve yapraklarından üretilen yenilebilir film ile kaplayarak muhafaza ettikleri gıdaların raf ömrünü uzatmanın yanı sıra, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinde meydana gelen değişimleri incelediler. Projelerinde elde ettikleri verilerle enginar kabuğu özütü içeren film kaplamalarının gıda endüstrisinde yenilebilir film ve kaplama malzemesi olarak rahatlıkla kullanabileceğini öngördüler.

MİNYATÜR EDEBİYAT MÜZESİ İLE ROMANLARA YOLCULUK YAPALIM

Bu projede öğrencilerimiz gençlere edebiyatı sevdirmek için kalıcı bir eser oluşturmayı ve bunu yaparken dünyanın değer kayıplarını göz önünde bulundurarak geri dönüşümü de bu amaca ortak kılmayı amaçladılar. Oluşturdukları “Minyatür Edebiyat Müzesi”nde edebiyatımızın değerli eserlerini ve eserlere ait sembolleştirdiğimiz nesneleri bir araya getirerek; müzeyi inceleyen bir kişinin nesneyi gördüğünde roman ile arasında bir bağlantı kurarak yazara ya da romana ulaşmasını ya da romana hakim olmayan, okumayan kişilerde ise merak uyandırmasını sağladılar. Tamamıyla geri dönüşüm malzemelerinden oluşturulan bu müzede, edebiyatta önemli yer tutan romanlarda geçen ve ilgili romanlarla çağrışım yapabilecekleri nesneler bulunmaktadır. Nesnelerin altlarında yer alan QR kod ile eserlerin daha yakından tanınmasını, sesli ve görsel sunumlarla zihinlerde kalıcı bir tablo oluşturulmasını sağladılar.

 

PREBİYOTİK İÇERİĞİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ VE LAKTOBASİLLUS PLANTERUM İLE FERMENTE BİYOFİLMLERİN ÜRETİLMESİ

Bu projede öğrencilerimiz güçlü prebiyotik içerikli besinler olarak bilinen enginar, kuşkonmaz ve arpanın ekstraksiyon çalışmalarını gerçekleştirdiler ve böylelikle prebiyotik bakımından zengin ekstraktlar elde ettiler. Ardından probiyotik bakterilerden en bilinen tür olan lactobasillus Plantarum’un çoğaltılmasını ve prebiyotik içerikten zengin olarak hazırlanan ekstraktların laktobasillus plantarum ile fermantasyonunu gerçekleştirdiler. Probiyotik bakteri ile fermente edilen özütlerin, gıda koruması ve raf ömrüne olan etkilerini incelemek için yenilebilir biyofilmler ürettiler. Prebiyotik ve probiyotik içerikli film kaplamalarının beyaz et endüstrisinde yenilebilir film ve kaplama malzemesi olarak kullanabileceğini ve projelerinin katma değeri yüksek, çevre dostu ve doğal yollardan gıdaların raf ömrünü uzatacağını, insan sağlığını da olumlu yönde etkileyeceğini belirttiler.


Haber
:
Galaksi
Editör
:
Galaksi
Tarih
:
31 Mayıs 2024, Cuma 11:37
Okunma
:
4.646 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları